VJERA I DUHOVNOST

Čudotvorna vladimirska ikona Majke Božje – Ikona koju je naslikao evanđelist Luka

Prema predaji ikona Presveta Bogorodica Vladimirska je naslikana od apostola i evanđelista Luke na drvetu stola na kome je objedovala Sveta obitelj. Smatra se za najsvetiju ikonu Rusije i zaštitnicu ruskog naroda i ruske zemlje.

U svijetu postoji mnogo različitih slika Djevice Marije, koje su se pojavile u različito vrijeme. Svi ih kršćani štuju i smatraju se čudotvornima. Ali najcjenjenija je Vladimirska ikona Majke Božje, koja ima prilično zanimljivu povijest nastanka te joj se pripisuju brojna čudesna djela. Razlikuje se od svih ostalih ne samo načinom pisanja, već i značenjem za kršćane.

Prema povijesti, prva Gospina slika bio je portret koji je naslikao sv. Luka na dasci sa stola za kojim su jeli mali Isus, Djevica Marija i Josip. Kad je Majka Božja vidjela ovo djelo, blagoslovila ga je i obećala da će od sada sve njezine slike donositi na svijet samo nebesku milost.

Vladimirska ikona je dugo bila u Jeruzalemu. No, za vrijeme vladavine Teodozija Mlađeg, prebačena je u glavni grad bizantske države – Konstantinopol. Stoljeće kasnije, ikona je donirana Juriju Dolgorukiju. Na području Rusije dugo se čuvao u samostanu Vyshgorsky. Odatle se po cijelom svijetu proširila glasina o njezinoj čudesnoj moći.

Slika je ostala u samostanu do 1155. godine, kada je Andrej Bogoljubski naredio da je prebace u grad Vladimir. Ovdje je, za sliku, podignuta svjetski poznata katedrala Uznesenja. I sama ikona od tada je dobila ime Vladimirske Majke Božje. U to vrijeme napravljen je dragocjeni okvir od zlata i srebra za sliku, ukrašen velikim brojem dragog kamenja i bisera.

Od davnina, Vladimirska ikona Majke Božje čuvala je trupe Rusije tijekom napada osvajača.

Glavni primjeri njezina čudesnog zagovora su pobjeda Andreja Bogoljubskog nad Bugarima i poraz Tamerlanove vojske. Tijekom invazije potonjeg, slika je donesena u jednu od moskovskih crkava i pred njom su pročitali akatist od strane svih redovnika i službenika.

Kan Tamerlan se bojao moći Vladimirske Majke Božje i povukao se pred njezinom moći. Povjesničari kažu da je kan u snu sanjao odred koji je sišao s planine u sjajnom oklopu, nad kojim se vinula Vladimirska Majka Božja i svojim blagoslovom zasjenila trupe.

Presveta Bogorodica Vladimirska, moli za nas i čitav svijet!

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er