VJERA I DUHOVNOST

Čudesna priča o tome kako je umro posljednji Isusov apostol

Od 12 apostola koje je Isus imenovao, 10 ih je umrlo kao mučenici. Juda, izdajica, oduzeo si je život. Ali posljednji apostol koji je umro, Ivan, susreo je sasvim drugačiju sudbinu. Živeći skoro do samog kraja 1. stoljeća, umro je prirodnom smrću – i to zbog nevjerojatnog čuda.

Tradicija kaže da je Ivan bio autor Otkrivenja, kao i triju novozavjetnih poslanica i Evanđelja koja nose njegovo ime. U posljednjem, on je opisan kao “učenik kojeg je Isus volio” i Isus ga je na križu zadužio da se brine za njegovu majku Mariju. Također se vjeruje da je bio najmlađi apostol. Ovo djelomično objašnjava zašto znanstvenici misle da je živio sve do oko 95. godine. Ali ako je Petar bio razapet naglavačke, Toma nabijen na koplje, a Juda Tadej ubijen strijelama – kako je Ivan izbjegao sličnu sudbinu tako dugo vrijeme?

Odgovor: Vlasti su pokušale ubiti Ivana na jeziv način – ali Bog im nije dopustio. Priča kaže da su nakon uznesenja Blažene Djevice Marije (za koju se Ivan brinuo) Ivan bio uhićen od strane vlasti i odveden u Rim, gdje je osuđen na smrt. Propisani način izvršenja? Biti uronjen u kipuće vruće ulje pred gomilom gledatelja u Colosseumu. Vatre su naložene ispod lonca, ulje je ključalo, a Ivana su iznijeli. Stražari su ga podigli i zatim nasilno gurnuli u vrelu tekućinu. Tada se dogodilo nešto nevjerojatno.

Umjesto da vide kako je čovjek brutalno iskuhan na smrt, gomila je svjedočila čudu: Ivan je stajao u ulju potpuno neozlijeđen! Neke verzije priče kažu da su se mnogi ili čak svi gledatelji obratili zbog onoga što su vidjeli. Rimski vladar, bijesan i posramljen što nije mogao ubiti Ivana, odlučio ga je protjerati na mali grčki otok Patmos. Ali Bog je otkupio čak i Ivanovo progonstvo: tamo je na Patmosu Ivan dobio viziju koju je prepisao u novozavjetnoj knjizi Otkrivenja. U nekom trenutku Ivan je uspio napustiti Patmos i otputovati natrag u Efez, gdje je umro prirodnom smrću.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er