CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Crkva u Hrvatskoj od subote je bogatija za 18 novih svećenika

Mnoge hrvatske biskupije tijekom vikenda su zaredile nove prezbitere

Diljem Hrvatske u subotu su održani obredi ređenja na kojima je zaređeno 18 novih svećenika.

Najveći broj ređenika zabilježen je u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji gdje je prezbiterima postalo osam đakona, od čega su četvorica zaređena za Franjevačku provinciju Presvetog Otkupitelja.

Po tri nova kandidata zaređena su za Gospićko-senjsku i Sisačku biskupiju, dvojica za Požešku, dok su Zadarska nadbiskupija i Vojni ordinarijat bogatiji za po jednog svećenika.

Dodajmo i kako će se danas u osječkoj konkatedrali održati svećeničko ređenje dvojice kandidata za Đakovačko-osječku nadbiskupiju.

Ove godine obredi ređenja nisu održani u predviđenim terminima zbog pandemije koronavirusa koja je na nekoliko mjeseci diljem svijeta stopirala javna okupljanja.

Prva biskupija u Hrvatskoj koja je nakon smirivanja zdravstvene situacije “probila led” i zaredila dva nova svećenika bila je Varaždinska biskupija.

Još dvadeset prezbitera zaređeno je 20. lipnja na velikom slavlju u Mariji Bistrici.

Detalje o novim ređenicima, kao i izvještaje te fotogalerije s obreda u pet biskupija i Vojnom ordinarijatu, možete pronaći ispod.

Splitsko-makarska nadbiskupija

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je, u subotu 27. lipnja u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, svečano euharistijsko slavlje za vrijeme kojega je za prezbitere zaredio osam đakona. Na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije zaređeni su don Ivan Odrljin, don Nikola Šakić, don Mirko Šakić i don Slavko Volarević, a na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Ivo Rastočić, fra Slaven Čeko, fra Filip Čogelja i fra Željko Štrbac. Izvještaj i fotogaleriju možete vidjeti OVDJE.

Zadarska nadbiskupija

Don Marka Vujasina iz župe Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima za svećenika je zaredio zadarski nadbiskup Želimir Puljić u subotu, 27. lipnja, za vrijeme misnog slavlja u katedrali sv. Stošije u Zadru. Izvještaj i fotogaleriju možete vidjeti OVDJE.

Gospićko-senjska biskupija

U okviru svečanog misnog slavlja u katedrali Navještenja BDM u Gospiću,  u subotu 27. lipnja 2020. u 11,00 sati, biskup gospićko-senjski Zdenko Križić zaredio je za svećenike Gospićko-senjske biskupije trojicu kandidata: Brunu Lovakovića iz župe Našašća Sv. Križa Trnava (Đakovačko-osječka nadbiskupija), Igora Lulića iz župe  Kraljice Svete Krunice u Zagrebu i Domagoja Tujmera iz župe Bl. Alojzija Stepinca, Trnjanska Savica. Izvještaj i fotogaleriju možete vidjeti OVDJE.

Sisačka biskupija

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 27. lipnja u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku svečano misno slavlje tijekom kojeg je za svećenike zaredio Igora Borić iz župe Križ, Ivana Ćorića iz župe Rođenja BDM u Benkovcu i Tomislava Antuna Vojvodića iz župe Loborika. Izvještaj i fotogaleriju možete vidjeti OVDJE.

Požeška biskupija

Na slavlju u požeškoj Katedrali, 27. lipnja požeški biskup Antun Škvorčević zaredio je za prezbitere đakone Marka Milakovića iz Župe sv. Barbare u Jakšiću i Mateja Silukovića iz Župe sv. Mihaela Arkanđela u Stražemanu. Izvještaj i fotogaleriju možete vidjeti OVDJE.

Vojni ordinarijat

Vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan predvodio je u subotu, 27. lipnja, svečanu svetu misu na kojoj je na naslov Vojnoga ordinarijata za svećenika zaredio đakona don Matu Mihaljevića. Izvještaj i fotogaleriju možete vidjeti OVDJE.

bitno.net

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er