VJERA I DUHOVNOST

Bog nam nudi učinkovita oružja za svakodnevnu borbu protiv zloga

Bog nam nudi učinkovita oružja za svakodnevnu borbu protiv zloga. ‘’Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate’’ (Ef 6, 13). Ovo su samo neka od njih, prenosi portal Muževni budite.

Osobna molitva

Bog želi imati osobni odnos s nama, a taj se osobni odnos zove osobna molitva. I ne, osobna molitva ne podrazumijeva sve moguće napamet naučene molitve, krunice i litanije, nego razgovor s našim nebeskim Ocem. Svakog si dana uzmi barem 5 minuta za razgovor sa svojim Stvoriteljem. Reci Mu što trebaš, što te muči i za čim čezneš. Iz vašeg će komunikacije nastati odnos koji ništa neće moći slomiti.

Moli i radi

U engleskom jeziku postoji jedna sjajna izreka: „Nezaposleni je um vražja radionica.‟ Doista, kada smo lijeni ili besposleni, zli zna kako u naš um ubaciti svoje misli koje mi s vremenom, prije ili kasnije, provedemo u djelo. Ako svoj dan ispunimo poslom i molitvom, zli neće moći naći ni vremena ni prostora za svoje planove s nama. Nije sv. Benedikt bez razloga rekao: „Moli i radi.‟

Sveto pismo

„Tko ne poznaje Pisma, ne poznaje Krista‟, rekao je pak sv. Jeronim. A tko ne poznaje Krista, s njime zli lakše upravlja i navodi ga na svoj put. Čitaj stoga svakodnevno Sveto pismo kako bi ti Riječ Božja bila svjetiljka i svjetlo tvojoj stazi (Ps 119, 105). Pročitaj jedno poglavlje Biblije i razmatraj ga ili izvlači citat na određenu nakanu. Bog će ti progovoriti preko svoje svete Riječi. Ta zato nam ju je Bog i dao!

Redovita ispovijed

„Reknemo li da grijeha nemamo, sami sebe varamo i istine nema u nama‟ (1. Iv 1, 8), kaže Sveto pismo, kao i da pravednik sedam puta dnevno sagriješi. Nitko od nas nije bez grijeha, a onaj koji je toga svjestan na putu je svetosti. Stoga čim dođe ozbiljniji grijeh potrebno je otići na ispovijed, a kada smo u stanju milosti i nemamo ozbiljnijeg grijeha, u pravilu je potrebno svaka dva tjedna ispovjediti se. Stoga ne odlaži ispovijed za neki drugi put. Manji su grijesi kao kamenčići koji se skupljaju, a kad se nakupe, postaju teško breme. Riješi ih se što prije!

Duhovno vodstvo

Kako bismo dobro razlikovali što je grijeh, a što nije, potrebno je imati dobro duhovno vodstvo odnosno duhovnika. Pronađi svećenika koji će te voditi na tvome putu svetosti i kojem ćeš se uvijek moći obratiti vezano uz bilo što. Nemoj biti sam svoj učitelj. Nađi nekoga tko će te znati podučiti o duhovnim i životnim stvarnostima i objektivno sagledati svaku tvoju situaciju.

Post

Sigurno se sjećaš situacije u Svetom pismu kada Isus ozdravlja bolesnog dječaka kojeg Njegovi učenici nikako nisu mogli ozdraviti, ustvrdivši kako se određene situacije ne mogu riješiti molitvom nego i postom. Post kroti našu sebičnost, ali i zaziva veliku Božju milost na nas. Potrebna je naša žrtva po kojoj Gospodin može djelovati. Posti na određenu nakanu i uvjeri se sam kako će se određene teško rješive stvari jednostavno riješiti.

Sakramentali

Svi znamo što su sakramenti, ali ne i što su sakramentali. Sakramentali su pobožni predmeti koje je blagoslovio svećenik, a koji se prvenstveno koriste kao zaštita od zloga. Blagoslovljena voda, križić, škapular, čudotvorna medaljica, medaljica sv. Benedikta – samo su neki od učinkovitih i moćnih sakramentala koje se preporuča imati uz sebe. Oni su kao štit koji nijedna vatrena strelica zloga ne može probiti.

Sv. Mihael Arkanđel

„Tko je kao Bog!?‟, ustvrdio je sv. Mihael Arkanđel, zbacivši Sotonu s neba na zemlju. Sv. Mihael je tako jednom uspio pobijediti Sotonu, a pobjeđuje ga i svakodnevno u njegovim napadima na nas. Dovoljno je izmoliti molitvu sv. Mihaelu i on će hodati uz nas i braniti nas od svog i našeg zakletog neprijatelja.

Blažena Djevica Marija

Sotona se boji Arkanđela, ali se boji i pojedinih ljudi. Jedan od njih je i Blažena Djevica Marija, bezgrešno začeta. Prema brojnim egzorcistima, Sotona bi uz brojne jauke ubrzo napustio posjednuto tijelo kada bi se zazvala ljubljena Isusova Majka. Marija je ona koja satire glavu zmiji i po kojoj će se izvojevati konačna pobjeda nad zlom. Zazovi je i ti, osobito u molitvi krunice.

Sv. Josip

U Svetome pismu nije zabilježena nijedna riječ sv. Josipa, zbog čega svi sv. Josipa smatraju šutljivom osobom i dobricom koje se nitko ne može bojati. Međutim, oni koji redovito mole litanije sv. Josipu znaju da je i jedan od njegovih zaziva „strah zlih duhova‟. Doista, sv. Josip je bio jedan od najsvetijih ljudi, odmah nakon Blažene Djevice Marija, i resila ga je krepost čistoće protiv koje zlo nije moglo i ne može učiniti ništa. Zazovi i ti Marijinog prečistog zaručnika i svaki će zloduh pobjeći od tebe.

Krv Kristova

Zasigurno još jedan od razloga zbog kojeg se sv. Josip naziva strahom zlih duhova jest taj što je on po Isusovu obrezanju prvi došao u doticaj s Isusovom Predragocjenom Krvi. Onaj koji zazove Njegovu Predragocjenu Krv koja se za nas obilato prolila tijekom Njegove muke, tome nitko ništa ne može učiniti. Kao što nas voda pere od naše nečistoće, tako nas i Njegova Krv pere od tuđe zloće kad je zazovemo.

Sv. misa

Krv, a osobito Tijelo Kristovo možemo primiti svakoga dana u sv. misi. Čudesno je kako nam je naš Gospodin, Isus Krist, ostavio sebe kako bi nam pokazao kako trebamo težiti za nebeskim stvarnostima. Onaj koji prima Krv i Tijelo Kristovo u sv. misi, ako je moguće i svakog dana, nema se čega bojati. Riječima sv. don Bosca: „Kršćanine, želiš li pronaći najdjelotvorniji način nadvladavanja napasti i ustrajavanja u dobru, pričešćuj se.‟

Poniznost

Mnogi su sveci istaknuli kako je najbolje i najučinkovitije oružje protiv đavla poniznost, dok nas oholost, što je i prvi grijeh đavla, odvaja od Boga i ne vodi nas Njegovim putem. Samo ponizni, krotki i skrušeni, kada priznamo da sami ne možemo ništa, a s Bogom možemo sve, udaramo na čete dušmanske i branimo sebe i svoje bližnje od napada zloga. „Podložite se dakle Bogu! Oduprite se đavlu i pobjeći će od vas!‟ (Jak 4, 7).

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er