SVECIVJERA I DUHOVNOST

Blažena Ozana Kotorska

Dominikanka i djevica Ozana Kotorska rođena je u Relezi 1493., a umrla u Kotoru 27. travnja 1565. godine. Živjela je kao pastirica i nakon očeve smrti postala Božja službenica živeći blizu katedrale sv. Tripuna. Na Veliki petak 1513. godine se u istoj katedrali odlučila posvetiti promatranju Muke Kristove, molitvi, pokori i dobrim djelima.

Najprije je živjela kao pokornica, dvije godine kasnije postala je dominikanska trećoredica, položila je redovničke zavjete i nazvala se Ozanom u čast bl. Ozane iz Mantove. Uslijed 44 godine provedene u molitvi i pokori doživjela je mistično sjedinjenje s Kristom.

Budući da je bila vješta vezilja, njezini izvezeni korporali se i danas čuvaju u kotorskoj katedrali. Sve prihode koje ikad dobila za svoj rad, dijelila je siromasima.

U rodnom Kotoru je bila poznata i kao „učiteljica mistike“ pogotovo jer je posebno štovala Kristovu muku. Vrijeme je najviše provodila u molitvi i žrtvovanju za duše u čistilištu.

Zbog svojih djela, mnogi je smatraju apostolom kršćanskog jedinstva i zaštitnicom ekumenskoga pokreta.
Pri kraju života primila je svete sakramente svoga ispovjednika fra Tome Basca te su joj čitani opisi Kristove muke iz Ivanova evanđelja.

Vezani članci

Neraspadnuto tijelo se nalazilo u crkvi Sv. Pavla do 1807. iz koje je prebačeno u crkvu sv. Marije. Štovana je kao svetica, a papa Pio XI. ju je u Rimu 1927. godine proglasio štovanom.

Uz sv. Tripuna, Ozana Kotorska postaje zaštitnica Kotora jer je u najgorim trenucima potresa i kuge spašavala svoj grad. 

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er