VJERA I DUHOVNOST

Razmišljajte često o mnogim darovima koje vam je Bog dao

Bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo, uvijek možemo zahvaliti Bogu za mnoge darove koje nam je dao. Ponekad možemo biti u iskušenju da pomislimo da nas Bog ne voli ili da Bog voli druge ljude više od nas.

Ovu pretpostavku možemo temeljiti na mišljenju da drugi ljudi imaju više ili bolje “stvari”. Ipak, ako smo doista zastali i razmislili o tome, Bog nam je dao mnoge blagoslove, iako to ne vidimo uvijek. Sveti Franjo Saleški razmišlja o ovoj duhovnoj stvarnosti u svom Uvodu u pobožni život, piše Aleteia.

Prvo potiče čitatelja da razmišlja o mnogim materijalnim darovima koje nam je Bog dao: Razmotrite materijalne darove koje vam je Bog dao – vaše tijelo i sredstva za njegovo očuvanje; svoje zdravlje i sve što ga održava; vaši prijatelji i mnogi pomažu. Razmotrite također koliko je osoba zaslužnijih od vas bez ovih darova; neki pate u zdravlju ili udovima, drugi su izloženi ozljedama, preziru i nevoljama, ili su utonuli u siromaštvo, dok je Bog želio da vama bude bolje. Često ćemo misliti da smo siromašni, ali onda sretnemo nekoga tko je mnogo lošiji od nas.

Ovo nas podsjeća da se ne bismo trebali žaliti onoliko koliko radimo. Sveti Franjo Saleški zatim se okreće svim duhovnim darovima koje nam je Bog podario:

Nadalje, razmotrite Njegove duhovne darove. Vi ste dijete Njegove Crkve, Bog vas je naučio upoznati samog sebe od vaše mladosti. Koliko vam je često dao svoje sakramente? kakva je nadahnuća i unutarnje svjetlo, kakve prijekore, On dao da vas vodi ispravno; koliko vam je puta On oprostio, koliko vas je puta izbavio iz prilika pada; kakve je prilike dao za napredak vaše duše! Zaustavite se malo na detaljima, vidite koliko je Bog pun ljubavi i milosti bio prema vama.

Nakon što prođemo kroz takvu duhovnu vježbu, naš prvi odgovor trebao bi biti zahvaliti Bogu za njegove darove i prepoznati Božju dobrotu: Divite se Božjoj dobroti. Kako je On bio dobar prema meni, kako obilan u milosrđu i obilan u dobroti! O dušo moja, uvijek pripovijedaj o velikim stvarima koje je Gospodin učinio za tebe! Ako ikada pomislite da Bog voli druge ljude više od vas, zastanite i razmislite o mnogim blagoslovima koje vam je dao. Cijeli naš život dar je Božji. Ono što trebamo učiniti jest prepoznati tu stvarnost i vidjeti njegovu ljubav aktivnu u našim životima.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er