SVIJET

Argentinski predsjednik Milei: Pobačaj je teško ubojstvo

Predsjednik Argentine, Javier Milei, rekao je da je abortus “ubojstvo otežano vezom” između majke i djeteta i osudio je takozvani “dobrovoljni prekid trudnoće”, eufemizam za ubojstvo djeteta u utrobi.

Izjava je bila dio govora od 6. ožujka na početku nastave u srednjoj školi Cardenal Copello u Buenos Airesu, gdje je Milei bio učenik. U argentinskom kaznenom pravu, “ubojstvo otežano vezom” je stupanj ubojstva u kojem su ubojica i žrtva u krvnom ili intimnom srodstvu. Predsjednik, koji je tijekom svoje predizborne kampanje obećao da će ukinuti dopušteni zakon o pobačaju u zemlji, također se namjerio na “ubojice sa zelenim maramama”, misleći na marame s utisnutom porukom “legalan, siguran i besplatan pobačaj ” koje su nosile ili pokazale aktivistice tijekom svoje kampanje za legalizaciju pobačaja 2020. godine na početku mandata predsjednika Alberta Fernándeza.

“Za mene je abortus ubojstvo otežano vezom i to mogu pokazati iz matematičke i filozofske perspektive, iz liberalizma, ali i iz biološke perspektive”, rekao je predsjednik pred auditorijem punim učenika i profesora u školi. “Ono što političari rade”, nastavio je Milei, “je partijanje i svaljivanje računa na generacije koje se još nisu ni rodile, a neki političari, koji također pokušavaju ubiti, maramama.” Iako je Mileijeva vlada u brojnim prilikama izrazila svoje protivljenje pobačaju, u svoja prva tri mjeseca kao predsjednik nije predstavio nikakav konkretan prijedlog zakona, piše CNA.

U Argentini, izvršna vlast također može predstaviti prijedlog zakona u Kongresu. Nekoliko dana prije izbora 2023., Mileiina protukandidatkinja, tada kandidatkinja, a sada potpredsjednica Victoria Villarruel, rekla je u intervjuu da je ukidanje zakona o pobačaju pitanje koje “nije tako hitno s obzirom na to da je ekonomija potpuno nečuvena i da vi ne možete poslovati ili živjeti, ne možete iznajmljivati i također nemate sigurnost.”

Vezani članci

Međutim, prošle veljače kongresnica Rocío Bonacci, članica La Libertad Avanza (Napredak slobode), pobjedničke političke koalicije koju vodi Milei, predstavila je nacrt zakona za ukidanje postojećeg zakona o pobačaju. To je izazvalo polemiku unutar koalicije, budući da nije imala suglasnost koalicije niti je sam predsjednik bio konzultiran. “Prijedlog zakona je moja inicijativa, a ne izvršne vlasti, i upućen je na razmatranje tijelu čiji sam član. Branim život. Ništa više, ništa manje”, rekla je tada Bonacci.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er