VJERA I DUHOVNOST

Svetac otkriva: Evo kako biti sretan

Sveti Ignacije je jasan: Bog nas ne želi tužne i jadne. On je stvorio svijet za našu radost. No, radost možda nije ono što mislimo. Proizlazi iz tajanstvenih izvora. Što nas kao ljudska bića veseli? Kako biti sretan?

Ne tako davno čitao sam Duhovne vježbe svetog Ignacija Lojolskog i nekoliko njegovih uvida o radosti su primjenjivi.

Prvo, Ignacije kaže da treba njegovati radost kako bismo zadobili radost. “Jedno je tražiti radost s Kristom u radosti”, piše sveti Ignacije. Drugim riječima, zadržite radosnu namjeru kada tražite od Boga da vam podari više radosti. Neće nam biti od koristi moliti Boga za radost ili ga kriviti jer je ne osjećam ako cijeli dan provedemo prepuštajući se tuzi, samosažaljenju ili ljubomori. Radost ne dolazi niotkuda. Ne može ovisiti o okolnostima izvan nas, već mora početi iznutra.

Drugo, Ignacije ukazuje da moramo biti svjesni cjelokupnog našeg života – dobrog, lošeg, prošlosti i budućnosti. Sv. Ignacije gleda dugoročno. Kad se osvrnemo na svoje živote, hoćemo li požaliti zbog svojih riječi i djela? Ako je tako, te iste riječi i djela također nam neće donijeti radost ovdje i sada. Skloni smo tražiti radost na pogrešnim mjestima. Oglašavanjem i zavišću uvjetovani smo da želimo određene posjede i iskustva, ali oni ostavljaju u nama osjećaj praznine. U svom životu, na primjer, otkrio sam radost kada sam uložio vrijeme i trud da budem sa svojom obitelji i provodim vrijeme sa svojom djecom. Obratite pozornost kada doista osjećate trajnu radost.

Konačno, sv. Ignacije ima ovaj koristan savjet: uživajte u svom životu i nemojte se zbog toga osjećati krivima. On piše: “Koristite svjetlo ili privremenu udobnost – kao, ljeti, svježinu; a zimi sunce ili toplina – koliko god duša misli ili sluti da joj to može pomoći da bude radosna u svom Stvoritelju i Otkupitelju.” Nema ništa loše u uživanju i osjećaju zahvalnosti za naše blagoslove. Ne vjerujemo uvijek da zaslužujemo radost, pa je odbijamo kada nam se nađe na putu.

Sv. Ignacije je ipak jasan: Bog nas ne želi tužne i jadne. On je stvorio svijet za naše uživanje, pa sve dok su naše želje zdrave i umjerene, trebamo se jako radovati onome što nam je Bog dao, koliko ovaj život zaista može biti lijep i dobar. Sveti Ignacije uči da živimo utjelovljenu vjeru i da nam Bog daje radost u svim okolnostima.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er