CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Jeste li znali da se korizma tradicionalno dijeli na dva dijela? Evo koja…

Korizma je lijepo vrijeme u liturgijskom kalendaru Katoličke Crkve, koje ima više dimenzija koje se ne mogu uvijek odmah uočiti. Konkretno, Crkva tradicionalno dijeli korizmu na dva dijela kako bi nam pomogla da se usredotočimo na dvije odvojene duhovne stvarnosti.

Prema dnevnom misalu sv. Andrije, ova dva dijela imaju posebne teme, pa čak i vlastite “nadimke” u liturgijskom kalendaru izvanrednog oblika. Korizma se sastoji od dva dijela.

Prvi počinje na Pepelnicu, koja se u liturgiji naziva “početkom posnih dana”, a završava u subotu prije nedjelje muke [Peta korizmena nedjelja].

Drugi se sastoji od “Velikih pet dana”. Ovaj je dio anticipirani razvoj prvoga čina ili žalosnoga otajstva vazmene drame: odsada više razmatra nutarnje Kristove patnje nego osjećaje pokornika i katekumena, kao i prvi dio.

Drugim riječima, prva polovica korizme usmjerena je na “nas”, našu grešnost i potrebu za pokajanjem. Liturgija nas potiče da obučemo “kostrijet i pepeo” i da se pokajemo za svoje grijehe. Ovaj dio korizme pomaže nam da se usredotočimo na nutarnju obnovu, pripremajući svoja srca da prime Kristovo svjetlo u naše živote.

Druga polovica korizme posebno usmjerava pogled na Krista patnika. Počinjemo ulaziti u njegovu muku i događaje koji su doveli do njegove izdaje i smrti. Ovaj dio korizme pomaže nam razumjeti posljedice naših grijeha i nevjerojatnu ljubav koju Isus ima prema nama, koja ga je navela da dragovoljno preda svoj život za grešnike. Predstavlja priliku za konkretniju meditaciju o Kristovoj muci, onako kako je prikazana u postajama križnog puta.

Crkva u svojoj mudrosti shvaća potrebu da nam da konkretne duhovne teme za posredovanje u korizmi, postupno pripremajući naša srca za veliki blagdan Uskrsa, kada je Isus Krist pobijedio grijeh i smrt i otvorio nam vrata raja. Moramo pripremiti svoje srce za takav divan dar, a ova dva dijela korizme nam upravo u tome pomažu.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er