CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Pepelnica ili Čista srijeda:”Sjeti se,čovječe,da si prah i da ćeš se u prah vratiti”

Pepelnicom ili Čistom srijedom započinje korizma – vrijeme posta, molitve i pokore kojim se pripravljamo za proslavu Uskrsa.

Ovaj blagdan ima korijen u židovskoj praksi pokore i posta. Kao izvanjski znak pokore, Židovi su na čelu nosili pepeo. On simbolizira prah iz kojeg nas je Bog stvorio. U prvoj kršćanskoj zajednici, javni su griješnici primali pepeo kao znak svoje pokore, te je uklanjanje pepela na Uskrs označavalo njihovo pomirenje s Bogom i s kršćanskom zajednicom koje su svojim grijesima uvrijedili. Dok svećenik stavlja znak križa na čelo pokornika, ili ga posipa po njegovoj glavi izgovara riječi: „Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti!“ ili „Obrati se i vjeruj evanđelju!“. Pepeo simbolizira i krivnju i kajanje, u ovom slučaju naše kajanje jer smo griješili i tako se udaljili od Boga. Pepeo primamo pod misom, i svi su vjernici pozvani primiti ga kao vidljivi znak pokore. Pepeo se najčešće pravi spaljivanjem maslinovih grančica od prethodne Cvjetnice.

Važno je zapamtiti da je Čista srijeda dan posta, pokore i autorefleksivne molitve. U Katoličkoj crkvi na taj je dan zapovijedani post i nemrs. Nemrs znači uzdržavanje od mesa a post da se toga dan možemo samo jednom do sita najesti. Starije osobe, djeca, trudnice i bolesnici pošteđeni su posta i nemrsa. Pepelnicom započinjemo korizmu, vrijeme pokore, razmišljanja i posta, koje nas priprema za Isusovo uskrsnuće koje slavimo na Uskrs. Pepelnica i korizma podsjećaju nas na prolaznost ljudskoga života ovdje na zemlji i da nam je prava domovina zapravo na nebu. Kroz post, molitvu i djela milosrđa nastojimo biti bolji ljudi i kršćani i tako se pripremiti za Kristov dolazak ali i već sada na zemlji ostvarivati Njegovo Kraljevstvo.

Iako je korizma koju danas započinjemo vrijeme ozbiljnosti i razmišljanja o svojim grijesima, nikako ne smijemo dopustiti da nas promišljanje o vlastitoj grešnosti dovede u očaj. Naprotiv, trebali bismo se uzdati u Božju neizmjernu milost i biti sigurni u Njegovu želju da oprosti onima koji su raskajana srca. Crkva nas stoga poziva da se u ovome vremenu korizme preispitamo, obratimo i tako u Božjoj milosti dočekamo najveći kršćanski blagdan, Uskrs.

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er