SVECI

Sveti Jeronim Emilijani

Sveti Jeronim Emilijani je rođen 1486. godine u Veneciji. Otac mu je umro dok je još bio dječak, pa je Jeronim s petnaest godina pobjegao od kuće i pridružio se vojsci. U vojsci se istaknuo te je uskoro postao zapovjednikom jedne tvrđave. 1508. zarobljen je i bačen u tamnicu.

Uspio je pobjeći iz zatvora, i iako nije bio religiozan, pripisao je svoj bijeg Majci Božjoj i hodočastio je u znak zahvale u njezino svetište u Trevisu. Potom je postavljen za venecijanskog službenika u jednom gradu, ali se ubrzo vratio u Veneciju kako bi nadzirao odgoj svojih nećaka. Slobodno vrijeme posvećivao je studiju teologiju i dobrim djelima.

Kada je 1528. nastupila glad, posvetio se brizi o onima u potrebi, posebno siročadi. Na svoj je trošak hranio gladne i brinuo se o bolesnima.  Unajmio je kuću i uz pomoć još nekih laika brinuo se za potrebe onih koji su bili gladni i bez ikoga.

Vodio je bolnicu u koju su bili smješteni umirući. Njegovom je zaslugom podignuta i bolnica u Veroni te sirotišta za dječake i djevojčice u Bresciji, Bergamu, Milanu i drugim gradovima sjeverne Italije. U Bergamu je otvorio i kuću za bivše prostitutke. Pridružila su mu se  dvojica svećenika, pa je Jeronim 1532. osnovao redovničku družbu, Kongregaciju regularnih klerika.

Njihova matična kuća bila je u sjevernotalijanskom selu Somasca, pa su pripadnici družbe uskoro postali poznati kao somaski. U Pravilu svoje družbe Jeronim je kao njezinu primarnu misiju naveo brigu za siročad, siromašne i bolesne. Družbu somaska odobrio je papa Pavao III. 1540. te se red uskoro proširio cijelom Italijom.

Vezani članci

Za vrijeme jedne epidemije kuge, Jeronim se zarazio dok je pomagao oboljelima. Umro je u Somasci na današnji dan 1537. godine. Blaženim ga je proglasio papa Benedikt XIV. 1747. a svetim Klement XIII. 1767. godine. Pio XI. proglasio ga je 1928. zaštitnikom siročadi i napuštene djece.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er