CRKVAVJERA I DUHOVNOST

6 svetaca koji su bili i očevi

Svake godine Dan očeva pruža savršenu priliku za razmišljanje o očinskim figurama u našim životima. Ali jeste li znali da imamo očeve unutar općinstva svetaca kojima se redovito molimo?

U nastavku donosimo 6 svetaca su koji su prihvatili svoj očinski poziv i slijedili Božju volju za svoje živote:

Sveti Louis Martin (1823.-1894.) Sveti Louis Martin otac je svete Terezije od Lisieuxa i proglašen je svetim zajedno sa svojom suprugom svetom Zelie. Bio je urar i vlasnik tvrtke te je svakodnevno pohađao misu. Sveti Louis Martin živio je životom velikih vrlina usred teškoća i tuge. Kao udovac, Louis je provodio veliki dio dana u molitvi i čitanju u svojoj sobi u potkrovlju koje je gledalo na vrt koji je sam njegovao. Zadržao je svoju naviku svakodnevne mise i česte pričesti, a volio je svoju poslijepodnevnu šetnju s Terezijom. Navečer bi čitao naglas i razgovarao o duhovnim djelima i drugim spisima sa svojim kćerima.” Nakon očeve smrti, sveta Terezija je pisala o bliskosti koju je osjećala s njim.

Sveti Thomas More (1478.-1535.) Sveti Thomas More imao je četvero djece sa svojom prvom ženom Jane. Nakon njezine smrti, odmah se ponovno oženio. Kćer svoje druge žene iz prethodnog braka radosno je prihvatio kao svoju. Kažu da je Thomas More pisao brižna pisma svojoj djeci dok je bio odsutan zbog posla i pridavao veliku važnost njihovom obrazovanju. Za života je radio na obrani katoličke vjere u Engleskoj i na kraju je zbog toga podnio mučeništvo. Sveti Thomas More zaštitnik je odvjetnika, političara, teških brakova i posvojene djece.

Sveti Luj IX., francuski kralj (1214.-1270.) Sveti Ljudevit je vladao s osjećajem vjere i mira. On i njegova supruga Margaret imali su jedanaestero djece. U svojim posljednjim uputama svom najstarijem sinu prije njegove smrti, sveti Luj od Francuske savjetovao je sljedeće: “Lijepi sine, prva stvar koju bih te naučio je da usmjeriš svoje srce na ljubav prema Bogu; jer ako on ne voli Boga nitko ne može biti spašen. Čuvaj se od činjenja bilo čega što je Bogu neugodno, to jest, od smrtnog grijeha. Naprotiv, ti bi trebao trpjeti sve vrste muka radije nego počiniti smrtni grijeh…”

Sveti Joakim Sveti Joakim je otac Djevice Marije, muž svete Ane i djed Isusa Krista po majci. Iako malo znamo o svetom Joakimu, život i svetost njegove kćeri, Blažene Djevice Marije, ukazuje na snažan odgoj – i njegovo očinstvo. Prema katoličkoj novinskoj agenciji, „Joakim i Ana počeli su se posvećivati ​​rigoroznoj molitvi i postu, izolirani jedno od drugoga i od društva. Svoju nemogućnost da začnu dijete smatrali su velikom nesrećom i znakom srama među izraelskim plemenima. Međutim, kako se pokazalo, par je trebao biti blagoslovljen još obilnije nego Abraham i Sara. Anđeo je to otkrio sv. Ani kad joj se ukazao i prorekao da će svi naraštaji štovati njihovo buduće dijete: ‘Gospodin je uslišao tvoju molitvu, zatrudnjet ćeš i rodit ćeš; i tvoje će se potomstvo govoriti po cijelom svijetu.'”

Sveti Franjo Choe Kyong-Hwan (1804.-1839.) Sveti Franjo Choe Kyong-Hwan bio je korejski suprug, otac i kateheta laik. U srpnju 1839. uhićen je zbog svoje vjere zajedno sa svojom ženom i djecom. Kao glava svog kućanstva, Francis Choe Kyong-Hwan dao je primjer hrabrosti i vjernosti usred poteškoća. Umro je kao mučenik za vjeru.

Sveti Josipe Sveti Josip je najčešći svetac na kojeg pomislimo kada je očinstvo u pitanju. On je najčedniji zaručnik Djevice Majke Marije i Isusov hranitelj. Također se smatra zaštitnikom očeva. Sveti Josip Marello savršeno je sažeo svetost svetog Josipa, Isusova hranitelja: “Sveti Josip nije činio izvanredne stvari, nego je stalnim prakticiranjem običnih i uobičajenih kreposti postigao onu svetost koja ga uzdiže iznad svih drugih svetaca.” Osim očeva s ovog popisa, nebrojeni su sveci živjeli svoj svećenički poziv nevjerojatnim duhovnim očinstvom.

Izvor

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er