MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

5 činjenica o svetoj Moniki koje će vas nadahnuti da nikada ne izgubite nadu za svoju djecu

Katolička crkva 27. kolovoza slavi blagdan posvećen sv. Moniki. Ona je majka crkvenog naučitelja svetog Augustina, a posebno je poznata po svojoj ustrajnosti u molitvi.

Evo nekoliko činjenica o ovoj nevjerojatnoj svetici, koje će zasigurno potaknuti vašu vjeru u Božju svemoćnu moć!

1) Primjer svete Monike obratio je njezina muža i svekrvu. Iako je ova svetica iz četvrtog stoljeća bila kršćanka, roditelji su je dali čovjeku po imenu Patricije. I on i njegova majka bili su pogani s nasilnom naravi. Sveta Monika je to podnijela sa strpljenjem i dobrotom, a njezin je primjer na kraju doveo do njihovog obraćenja na kršćanstvo.

2) Ustrajna molitva za svog sina svetog Augustina 17 godina prije njegova obraćenja. Sveta Monika je najpoznatija po svojoj ustrajnosti u molitvi. Njezin sin, sveti Augustin iz Hipona, živio je nemoralnim životom, prije svega požudom i nečistoćom, prije nego što se obratio na katoličanstvo. Tijekom ovih godina pretrpjela je ogromnu patnju. Augustin ju je odbacio iz više razloga, ali ona je nastavila voljeti, moliti i njegovati svog sina tijekom njegovog neposlušnog vremena.

3) Osjećala se obeshrabreno, ali nikada nije odustala. Sveta Monika je mnogo puta plakala zbog prijestupa svog sina, ali je primila potvrdu od Boga na nekoliko načina. Sveta Monika sanjala je sebe kako plače nad svojim sinom, a lik joj je rekao da je on još uvijek s njom. U svojoj autobiografiji, “Ispovijesti svetog Augustina”, sveti Augustin je napisao, “da je ona oplakivala propast moje duše…” Lik je rekao svetoj Moniki da ima mir, i “vidi da gdje je ona bila tu sam i ja .” Sveta Monika također je dobila ohrabrenje od lokalnog biskupa, koji joj je rekao da će “Božje vrijeme doći”. Dodao je: “Idi sada, preklinjem te; nije moguće da sin tolikih suza propadne.”

4) Znala je svoju svrhu u životu. Sveta Monika je mnogo godina plakala, molila i žrtvovala se za svog sina. Njezina najveća životna želja bila je vidjeti obraćenje svog sina na katoličanstvo, a kada se to dogodilo, vjerovala je da je ispunila svoju svrhu. Rekla je Augustinu samo nekoliko dana prije nego što je dobila temperaturu koja je rezultirala njenom smrću: “Sine moj, kad govorimo o sebi, ništa me zemaljsko više ne veseli. Ne znam zašto sam još uvijek ovdje ili zašto bih trebao ostati ovdje. Nemam više zemaljskih želja.”

5) Zaštitnica je žena, majki, obraćenika, alkoholičara i žrtava zlostavljanja Osobito u vrijeme kada je u našem svijetu potrebno obraćenje, sveta Monika je izvrstan primjer vjere i nade. Božja je milost beskrajna i on nas nikada neće napustiti. Pogledajmo primjer ustrajnosti svete Monike – razumijevanja da nas Bog nikada neće napustiti, čak ni u najtežim vremenima.

Molitva svetoj Moniki:

Draga sveta Moniko, mnoge su tuge probole tvoje srce za života. Ipak, nikada nisi očajavala niti gubila vjeru. S pouzdanjem, ustrajnošću i dubokom vjerom, svakodnevno si molila za obraćenje svog voljenog muža, Patricija, i tvog ljubljenog sina, Augustina; tvoje su molitve uslišane.

Daj mi tu istu snagu, strpljenje, i uzdanje se u Gospodina. Zagovaraj me, draga sveta Monika, da Bog blagonaklono čuje moju molbu za (Ovdje navedite svoju namjeru.) i daj mi milost da prihvatim Njegovu volju u svemu, Po Isusu Kristu, Gospodinu našem, u jedinstvu Duha Svetoga, jedan Bog, zauvijek i zauvijek. Amen.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er