VJERA I DUHOVNOST

5 činjenica o Cvjetnici koje bi svaki katolik trebao znati

Nedjelja prije Velikog tjedna je nedjelja Muke Gospodnje ili Cvjetnica. Označava dolazak Krista u Jeruzalem samo nekoliko dana prije nego što će biti razapet. Cvjetnica je obilježena posebnim običajima i misnim čitanjima. Još više nas priprema za Veliki tjedan, i konačno, Kristovu smrt i uskrsnuće. Evo 5 stvari koje treba znati o Cvjetnici!

1) Značenje palmi

Palme simboliziraju mir i pobjedu. U Isusovo je vrijeme bio običaj da ljudi odaju počast polaganjem palminih grana—ili čak odjeće—pred ljudima kojima se duguje veliko poštovanje. Evanđelje po Ivanu govori o tome kako je Isus dočekan u gradu samo nekoliko dana prije svoje smrti: “Kad je silno mnoštvo koje je došlo na blagdan čulo da Isus dolazi u Jeruzalem, uze palmine grane, iziđe mu u susret i povika: ‘Hosana! Blagoslovljen onaj koji dolazi u ime Gospodnje, (i to) kralj Izraelov’” (Ivan 12:12-13)

Ako u nedjelju na misi dobijete blagoslovljene palme, nemojte ih baciti ili odbaciti! Umjesto toga, vratite neželjene palme u svoju župu kako biste ih upotrijebili za pepeo za Čistu srijedu sljedeće godine. Prema kanonskom pravu (1171.), s blagoslovljenim predmetima treba se postupati s poštovanjem. Ukoliko postoji potreba za zbrinjavanjem takvih predmeta, oni se moraju zakopati ili spaliti.

Direktorij o pučkoj pobožnosti i liturgiji kaže: “Palmine ili maslinove grančice ne bi se smjele držati kao amajlije, ili iz terapeutskih ili magijskih razloga da bi se rastjerali zli duhovi ili spriječile štete koje oni uzrokuju na poljima ili u domovima, a sve to može poprimiti izvjesnu masku praznovjerja. „Palmine i maslinove grančice čuvaju se u domu kao svjedočanstvo vjere u Isusa Krista, mesijanskog kralja, i u njegovu Pashalnu pobjedu.“

2) Procesija na Cvjetnicu

Na Cvjetnicu vjernici dobivaju palmine grančice na početku mise nakon koje slijedi procesija. Čineći to, pozivamo nas da ponovimo Isusov dolazak u Jeruzalem. Cvjetnica se kroz povijest Crkve obilježavala na različite načine. Crkva je standardizirala i pojednostavila tradiciju Cvjetnice 1955. S time je došla mogućnost organizirane procesije koja počinje negdje izvan crkve, svečane procesije koja počinje izvan crkve, svečane procesije koja počinje unutar crkve ili nikakve procesije

3) Svečano čitanje Muke Gospodnje na Cvjetnicu

„Radosni klicanja na Isusovom ulasku u Jeruzalem, praćeni njegovim poniženjem. Blagdanski krici praćeni brutalnim mučenjem. Ovo dvostruko otajstvo prati naš ulazak u Veliki tjedan svake godine, što se odražava u dva karakteristična trenutka današnjeg slavlja: početnoj procesiji s palminim grančicama i svečanom čitanju Muke Gospodnje.” – Papa Franjo (14. travnja 2019.)

Na Cvjetnicu duboko zaranjamo u izvještaj svetog Luke o Isusovim posljednjim danima (i trenucima) života na zemlji. Evanđelje po Luki slušamo u procesiji (Lk 19,28-40), a kasnije iu liturgiji riječi. Evanđelje na Cvjetnicu (Lk 22,14-56) govori nam o: Posljednja večera Isusova muka u vrtu Judina izdaja Isusovo uhićenje i progonstvo Isusova muka I na kraju, čitamo o Njegovom raspeću i smrti.

4) Kristov ulazak u Jeruzalem bio je najavljen u Starom zavjetu

Raduj se silno, kćeri sionska! Kliči od radosti, kćeri jeruzalemska! Gle: tvoj kralj dolazi k tebi, on je pravi spasitelj, Skroman i jaše na magarcu, na magaretu, ždrijebu magaretom. – Zaharija 9:9

5) Cvjetnica je vrijeme za razmišljanje prije Velikog tjedna

Sveti Bernard iz Clairvauxa održao je propovijed o značaju Cvjetnice i izvještaju o Kristovu ulasku u Jeruzalem:

„Kako su različiti povici: ‘Odlazi s njim, uzmi ga, raspni ga’, a potom: ‘Blagoslovljen onaj koji dolazi u ime Gospodnje, hosana u visinama!’ Kako su drugačiji povici koji sada pozivaju njega ‘Kralja Izraela’, a onda će za nekoliko dana govoriti: ‘Mi nemamo kralja osim Cezara!’ Kakav kontrast između zelenih grana i križa, između cvijeća i trnja! Prije su mu nudili vlastitu odjeću da po njoj hoda, a ubrzo nakon toga skidaju ga s njega i bacaju kocku za njih.”

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er