CRKVAVJERA I DUHOVNOST

10 marijanskih naziva koje bi svaki katolik trebao znati

Evo 10 Marijanskih naslova koje bi svaki katolik trebao znati:

1) Gospa od Guadalupe U prosincu 1531. Gospa se ukazala svetom Juanu Diegu, starosjedilačkom poljoprivredniku u Meksiku, govoreći mu na njegovom materinjem jeziku. Javila se još nekoliko puta moleći ga da zamoli biskupa da sagradi crkvu njoj u čast. Rekla mu je da biskupu donese ruže, a kad su sve ruže pale, na tilmi mu se naslikala Gospina slika. Tilma s njezinim likom i danas se može vidjeti u bazilici Naše Gospe od Guadalupe u Mexico Cityju. Blagdan joj se slavi 12. prosinca.

2) Gospa Fatimska Tijekom Prvog svjetskog rata 1917. Gospa se šest puta ukazala u Portugalu troje djece: Luciji, Franji i Jacinti. Tijekom tih posjeta Gospa ih je poticala da mole krunicu za mir, prestanak rata i za grijehe čovječanstva. Djeci je otkrila i tri proročke tajne koje su se sve obistinile. U drugom ukazanju, rekla je Luciji: “Moje Bezgrješno Srce bit će tvoje utočište i put koji će te dovesti do Boga.” Blagdan Gospe Fatimske slavi se 13. svibnja. Godine 2017. papa Franjo proglasio je svece Jacintu i Franju svetima, dok je zalagao za svetost sestre Lucije.

3) Gospa koja razvezuje čvorove Iako ovo nije ukazanje, ova marijanska pobožnost stara je oko 300 godina. Priča o ovoj pobožnosti dolazi od njemačkog plemića Wolfganga Langenmantela koji je bio vrlo blizu razvoda od svoje supruge Sophie. Otišao je isusovačkom svećeniku o. Jakobu Remu na savjetovanje, a njih su se dvoje molili za njegov brak i tražili zagovor Blažene Majke. Dana 28. rujna 1615. Wolfgang je svećeniku dao svoju vjenčanu vrpcu, koja se nekoć koristila kao simbol jedinstva na njihovom vjenčanju. Otac Rem je tada zamolio Mariju da “odveže čvorove” njihovog braka. Vrpca se odvezala i postala bijela, a par se pomirio. Slika prikazuje Mariju na nebu koja drobi sotoninu glavu, razvezujući bijele čvorove. Blagdan slavimo 28. rujna.

Vezani članci

4) Gospa od Neprestane Pomoći Ovaj marijanski naslov povezan je s bizantskom ikonom iz 15. stoljeća, “Bogorodica muke”. Ikona prikazuje Mariju kako u strahu tješi malog Isusa dok ugleda arkanđele Mihaela i Gabrijela s instrumentima koji će se koristiti u Njegovoj muci. Strah od našeg Gospodina u biti obuhvaća Njegovu ljudsku prirodu, žrtvu koju je podnio da nas spasi. Ovaj nas naslov podsjeća da nam je ponuđena utjeha i zaštita Blažene Majke. Crkva slavi ovaj blagdan 27. lipnja.

5) Bezgrješno Srce Marijino Ova pobožnost označava Marijino fiat – njezino potpuno predanje vršenju volje Božje. Također otkriva njezinu čistoću i nutarnji život, doživljavajući veliku patnju i veliku radost, dok je još uvijek bila potpuna vjerna Bogu. Slika tradicionalno prikazuje Marijino srce, okruženo ružama i probodeno mačem da simbolizira njezine boli. Crkva slavi ovu svetkovinu u subotu nakon svetkovine Presvetog Srca Isusova. 2024. godine blagdan slavimo 8. lipnja. Međutim, Gospa nas poziva da razmišljamo i slavimo njezino Bezgrješno Srce svake prve subote u mjesecu.

6) Gospa od Kucanja Ovo se ukazanje dogodilo 21. kolovoza 1879. u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Knocku, okrug Mayo, Irska. Za razliku od drugih ukazanja, Gospa nije progovorila, ali su joj oči gledale u nebo dok je nosila krunu i bijeli plašt. Pratili su je sveti Ivan Evanđelist i sveti Josip. Bila je prisutna i slika euharistijskog Jaganjca okruženog anđelima. Ovo viđenje trajalo je tri sata, a 15 svjedoka je dalo svoje svjedočanstvo. Blagdan joj se slavi 21. kolovoza.

7) Gospa od čudotvorne medaljice Dana 18. srpnja 1830. Blažena se Majka ukazala svetoj Katarini Labourè u kapeli gdje su vodile intiman razgovor. Četiri mjeseca kasnije, 27. studenog 1830., Marija se ponovno ukazala svetoj Katarini na globusu, sa svjetlosnim zrakama koje su joj tekle iz ruku. Oko nje je bio natpis: “O Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo.” Kad je Marija razgovarala sa svetom Katarinom, rekla je: “Neka se iskuje medalja na ovom modelu. Oni koji ga nose dobit će velike milosti, osobito ako ga nose oko vrata. Tko pobožno ponavlja ovu molitvu bit će na poseban način pod zaštitom Majke Božje. Milosti će biti obilno darovane onima koji imaju povjerenja. Blagdan Gospe Čudotvorne slavi se 27. studenog.

8) Gospa Lurdska Godine 1858. 14-godišnju djevojčicu iz Lourdesa po imenu Bernadette Blažena je Majka posjetila 18 puta. Gospa je naredila Bernadeti da iskopa zemlju i iz nje je potekao izvor. Voda bi imala ljekovita svojstva. Svake godine oko šest milijuna hodočasnika posjeti ovo sveto mjesto. Gospa je kasnije uputila Bernadetu da kaže svećenicima da sagrade kapelicu njoj u čast. Iako u početku nisu vjerovali, četiri godine kasnije ipak su se odlučili na to. Blagdan Gospe Lurdske slavi se 11. veljače.

9) Žalosna Gospa Ova pobožnost slavi intimno jedinstvo srca našega Gospodina i Njegove Majke. Iako Mariju često prikazujemo kao mirnu i sretnu, znamo da je kao majka našeg Spasitelja koji će se suočiti sa smrću za grijehe svijeta, Ona iskusila najteže breme tuge. Pozvani smo razmišljati o sedam žalosti Blažene Djevice Marije ili “Dolors”. Blagdan Gospe Žalosne je 15. rujna.

10) Gospa od Karmela Taj je naslov dodijeljen Blaženoj Majci u ulozi zaštitnice karmelskoga reda i u narodu je povezan sa smeđim škapularom ili škapularom Gospe od Karmela. “Nošenje Škapulara potiče istinsku pobožnost prema Mariji temeljenu na njezinoj nadnaravnoj misiji u otkupljenju čovječanstva”, rekao je otac Christian P. Ceroke u ovom članku EWTN-a. „U pobožnosti smeđeg škapulara predlažu se dva marijanska nauka: Marijino duhovno majčinstvo i njezino razmatranje milosti.“ Blagdan Gospe od Karmela slavi se 16. srpnja.

Marijo, Majko naša, molimo tvoj zagovor danas i sve naše dane koji dolaze. Tijekom ovog mjeseca molimo te da nas učiniš svetim ženama s očima i srcem usmjerenim na tvoga Sina.

www.medjugorje-news.com

Izvor
church pop

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er