CRKVASVECIVJERA I DUHOVNOST

Znate li tko je najveći svetac rođen na hrvatskom tlu?

Danas slavimo svetog Jeronima, zasigurno najvećeg i najpoznatijeg sveca rođenog na hrvatskom tlu u 4. stoljeću. Rođen je na području Dalmacije, u zaleđu oko Knina i Grahova. Njegovo rođenje odredilo je i njegov temperament tako da je poznato da je jednom prilikom kada je „prasnuo“ pokajnički uzviknuo: “Bože, oprosti mi jer sam Dalmatinac!“.

Taj sveti čovjek pokopan je u Rimu ispod glavnog oltara stolne marijanske Crkve svih katolika svijeta – Santa Maria Maggiore. Zbog toga tu crkvu rado obilaze hodočasnici Hrvati. I hrvatski zavod u Rimu zove se njegovim imenom.
On je jedan od svega 30-ak crkvenih naučitelja u 2000. godina povijesti Crkve.

Posljednje 34 godine života proveo je kao pokornik i isposnik u Betlehemu, gdje je i napisao svoja najvažnija djela.

Duhovnik rimskih patricijskih dama, asketa, pustinjak, pokornik, pisao je svetopisamske komentare, teološke rasprave, dogmatsko-polemičke spise, životopise, pisma. Preveo je starozavjetne knjige s hebrejskog, a novozavjetne s grčkog na latinski jezik.

Njegov prijevod Svetog pisma na latinski (Vulgata), na kojem je radio više od 20 godina, prihvaćen je kao službena verzija u Katoličkoj crkvi i vrijedio je do najnovijih dana. Njegovo književno-povijesno djelo „O slavnim muževima“, koje abecedno popisuje 135 crkvenih pisaca od početaka kršćanstva, ubraja se među prve životopise i bibliografije.

Pripisivao mu se i izum glagoljice, a zaštitnik je uglednih i zaslužnih hrvatskih ustanova i udruga (Jeronimski zavod u Rimu, Društvo svetog Jeronima, provincija franjevaca konventualaca, franjevačka provincija u Dalmaciji i Istri, hrvatska župa u Chicagu). Našem davnom zemljaku, oštrom, oporom i strasnom polemičaru, pripisuje se molitva, koja govori o njegovoj burnoj naravi, ali i zavičajnoj pripadnosti: „Bože oprosti mi jer sam Dalmatinac!“

Posvećene su mu mnoga naselja, župe i crkve diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Maksimir, Štrigova, Klana, Rijeka, Muntić kod Ližnjana, Vižinada, Hum kod Buzeta, Risika na Krku, Martinšćica na Cresu, Vlašići na Pagu, Lun na Pagu, Jasenice, Primošten Stanovi, Šibenik-Meterize, Kaštel Gomilica, Veliko Brdo kod Makarske, Pučišća na Braču, Slano, Dalmacija, Herceg Novi).

www.medjugorje-news.com/narod.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er