VJERA I DUHOVNOST

Zašto se Gospa ukazivala toliko puta kroz povijest, a Isus nije?

Zašto se Marija uvijek ukazuje, a Isus ne? Nemojmo zanijekati: i mi smo se to zapitali barem jednom u životu (a možda i ne samo jednom), a nadasve svaki put kad pročitamo ili saznamo da se Marija ukazala negdje u svijetu.

Pitanje koje je jedan vjernik postavio teologu sa stranica Famiglia Cristiana glasi: zašto se Gospa ukazuje češće nego Isus?

„Zašto se Gospa, na nebo uznesena, kroz povijest ukazivala i ukazuje povremeno, a Isus Krist koji je također uskrsnuo to ne čini? Razumijem da s ljudske strane možda i nema odgovora” – pita se vjernik.

Na odgovor teologa se nije dugo čekalo i posebno je ukazao na činjenicu da stvarno davanje “ljudskog” odgovora na božanski izbor nije uvijek moguće: “Možda će pokušaj odgovora biti ljudski, previše ljudski, izražavajući nježnu majčinsku blizinu, kako bismo u svom životu mogli iskusiti žensko lice božanske milosti” – predstavlja, nadovezujući se na završnu opasku koju su vjernici izrekli u svom zahtjevu za pojašnjenjem.

Zašto nam se onda Marija više ukazuje i očituje češće nego Isus? “Ukazanja Marije ili svetaca moraju nas u svakom slučaju dovesti do Krista. U teologiji se zovu „sudionička posredovanja“, budući da je On jedini posrednik i otkupitelj, a kult Marije ili drugih likova koji ne vodi do Evanđelja bio bi idolopoklonstvo“ – objašnjava teolog.

U biti, sve nas vodi Kristu i za to se ukazuje i Marija, da nam pomogne ići prema Isusu koji je put, istina i život. Nadalje, teolog stavlja malo upozorenje: “Pokušajmo i mi djelovati na odgovarajući način razlučivanja u odnosu na te pojave i ne zauzimati praznovjerne stavove, kao što je Crkva uvijek vrlo oprezna i razborita u njihovom prepoznavanju, jer napast poganstva ne bi mogla biti nikakva. uvijek je zasjeda i nikada se ne možemo smatrati imunima na grijeh” – zaključuje. Crkva nam pomaže razumjeti jesu li ukazanja stvarna ili ne, uvijek pažljivo prateći svaku pojedinu pojavu prije nego što daju svoje službeno odobrenje. U svakom slučaju, Marija nas vodi za ruku k Isusu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er