CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Zašto je mjesec ožujak posvećen svetom Josipu?

Tijekom kalendarske godine svaki je mjesec posvećen određenoj duhovnoj temi. Ove posvete nisu službene, već su kroz stoljeća postale dio pučke pobožnosti. Ožujak je mjesec koji je s vremenom postao poznat kao “Mjesec svetog Josipa”. Zašto je to?

Dok ožujak uvijek pada u vrijeme korizme, on također sadrži primarni blagdan u rimskom obredu koji je posvećen svetom Josipu. U zapadnoj Crkvi blagdan svetog Josipa nije bio ustaljen sve do 15. stoljeća. Prema nekim tradicijama, 19. ožujka bio je dan Josipove smrti, iako postoji malo dokaza koji bi to poduprli, budući da nije jasno kada je sv. Josip umro.

Do 1621. papa Grgur XV. proširio je blagdan svetog Josipa na cijelu Crkvu, a još je više uzdignut kada je papa Pio IX. proglasio Josipa “zaštitnikom sveopće Crkve” 1870. Desetljećima je 19. ožujka bio sveti dan obaveza jednaka ostalim velikim blagdanima u Katoličkoj crkvi. Budući da 19. ožujka pada tijekom korizme i da je svečani dan, nudi rijedak predah od strogosti korizme. Blagdan svetog Josipa tijekom godina dobio je različite lokalne tradicije, poput Josipovog stola, kao i devetnice koja prethodi ovom posebnom blagdanu. Dok ožujak ima mnogo drugih blagdana i posebnih slavlja, blagdan svetog Josipa ističe se kao jedan od glavnih vrhunaca ovog mjeseca.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci
Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er