CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Umirovljeni papa Benedikt XVI. vidi Antikrista na djelu u današnjem vremenu

Velika nova biografija umirovljenoga pape Benedikta XVI. nastoji pokazati snagu i humanost, no njegovi komentari o seksualnosti i postojećem sukobu s liberalnim katoličkim teolozima vjerojatno će izazvati daljnje kontroverze oko čovjeka optuženoga da se ponaša kao “papa u sjeni”.

U najsnažnijim, zadnjim poglavljima opsežne nove biografije Benedikta XVI, koji se umirovio prije sedam godina, bivši papa iznosi uvjerenost da je moderno društvo u procesu “formuliranja antikršćanskog vjerovanja”.

Uz pomoć autora Petera Seewalda, papa emeritus Joseph Ratzinger otkrio je svoje oštro protivljenje modernim trendovima seksualnosti, pobačaju i genetskom istraživanju na ljudima.

“Prije stotinu godina svi bi smatrali apsurdnim govoriti o homoseksualnom braku. Danas, svatko tko se tome protivi, biva ekskomuniciran”, kaže Ratzinger, koji se s papinskog položaja povukao 2013.

“Isto se primjenjuje na pobačaj i stvaranje ljudi u laboratorijima”, rekao je 93-godišnji Ratzinger izražavajući “strah od duhovne snage Antikrista”.

U biografiji, koja je objavljena u ponedjeljak, može se pročitati i detalj da je i sam bivši papa jednom bio zaljubljen.

“Jeste li ikad voljeli djevojku?” – “Možda”. – “Znači li to da jeste?” – “Moglo bi se tako protumačiti”.

Na više od 1000 stranica Seewald hvali Ratzingera kao papu koji je nastojao otvoriti Katoličku Crkvu suočenu s ponavljanim seksualnim skandalima, za razliku od mnogih kritičara koji ne vide ništa osim prikrivanja.

Autor također odbacuje široko rasprostranjenu tezu da se budući papa promijenio iz naprednog u nazadnog kao odgovor na studentske nemire 1968.

direktno.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er