CRKVAMEĐUGORJEVJERA I DUHOVNOST

U subotu krunica Hrvata svega svijeta u kojoj sudjeluje i naš župnik fra. Marinko Šakota

Uz FRA MARINKA ŠAKOTU još će moliti i MONS. VLADO KOŠIĆ, FRA JOZO GRBEŠ, VLČ. TOMISLAV MARKIĆ, ZLATKO DALIĆ, IVAN GRBEŠIĆ.

Molitva počinje u Subotu u 14.00 sati

• MONS. VLADO KOŠIĆ mons. dr. Vlado Košić, biskup sisački – rođen je 1959. godine u Varaždinu. 1985. godine diplomira teologiju, iste godine biva zaređen za prezbitera Zagrebačke nadbiskupije. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 1998. pomoćnim biskupom zagrebačkim i titularnim biskupom Ruspe te je 1999. u zagrebačkoj katedrali zaređen za biskupa. 2009. papa Benedikt XVI. ponovno je uspostavio Sisačku biskupiju te Vladu Košića imenovao sisačkim biskupom. Kao župnik djelovao je za vrijeme domovinskog rata. Tada je to vrijeme osjetio kao jedno blagoslovljeno vrijeme u kojem je narasla prigoda za činiti dobro. Rekao je da su se tada mnogi ljudi približili Bogu i da vjeruje da to mogu i kroz ovu krizu pandemije.

• FRA JOZO GRBEŠ Fra Jozo Grbeš – kustos hrvatskih franjevaca USA i Kanade, rođen je 1966. u Rami, kao dijete odlazi u Požegu u Slavoniji. Za svećenika je zaređen 1993. u hrvatskoj župi Sv. Ćirila i Metoda u New Yorku. Godine 1996. Zajednica ga šalje u hrvatsku župu sv. Jeronima u Chicagu, kojoj postaje župnik 2001. godine. U rujnu 2012. godine, fra Jozo postaje kustos hrvatskih franjevaca USA i Kanade, Hrvatske franjevačke kustodije Sv. Obitelji i tu dužnost obnaša sve do danas.Kada govori fra Jozo, svaka njegova riječ pomno se sluša jer odiše brigom, mudrošću i korisnim savjetom.

• FRA MARINKO ŠAKOTAFra Marinko Šakota – međugorski župnik, rođen je u Čitluku 1968. godine. Za svećenika je zaređen u Frohnleitenu, 1996. godine. Prva služba bio je Franjevački samostan u Innsbrucku gdje je kao ispomoć proveo godinu dana, zatim kao duhovni pomoćnik u Frohnleitenu, te kao kapelan u Augsburgu. U Mostaru je bio kapelan, a zatim župnik u Gradnićima. Od rujna 2010. je na službi u Međugorju kao kapelan. Nakon smrti aktualnoga župnika, fra Marinko je novi župnik.Za ovo vrijeme kaže da je teško, ali da je vrijeme milosti. Da ga trebamo iskoristiti i povjerovati Gospodinu što nam govori – Ne boj se!

• VLČ. TOMISLAV MARKIĆ Vlč. dr. Tomislav Markić rođen je 1969. u Zagrebu. Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 1995. Od 1995. vršio je mnoge službe u različitim župama, a u veljači 2014. godine, vlč. Tomislav Markić imenovan je ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.Biti nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu znači u ime Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine koordinirati djelovanje ukupno 189 hrvatskih katoličkih župa, misija i zajednica širom svijeta.

• ZLATKO DALIĆ Zlatko Dalić, rođen je u Livnu 1966. godine, hrvatski je nogometni trener i bivši nogometaš. Izbornik je hrvatske nogometne reprezentacije. Na Svjetskom prvenstvu 2018. Zlatko Dalić s reprezentacijom je ostvario najveći uspjeh u povijesti plasiravši se u finale prvenstva. Skroman, otvoren, produhovljen, inteligentan, demokratičan, staložen, elokventan i iznad svega domoljub, iskreni hrvatski domoljub koji nas podsjeća na već pomalo odbačene i zanemarene vrijednosti, Zlatko Dalić iz dana u dan svjedoči kako se treba odnositi prema obvezama, poslu, ljudima oko sebe, svojoj zemlji, narodu i ne libi se pred kamerama zazvati Božju pomoć.

• IVAN GRBEŠIĆ Ivan Grbešić, predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH. Grbešić je pripadnik druge generacije hrvatskih iseljenika u Kanadi. Njegovi roditelji su, otac 1965., a majka 1973. godine, napustili rodni Široki Brijeg i otišli u Kanadu. Ovaj ugledni odvjetnik u jednom od najjačih kanadskih društava živi u Torontu, najvećem kanadskom gradu i glavnom gradu provincije Ontario.Marljivo radi na umrežavanju Hrvata diljem Kanade, a želja mu je iseljene Hrvate povezati s onima u domovini. Ističe da većina Hrvata u Kanadi zajedno surađuje u mnogim područjima od gospodarstva do kulture kako bi imali bolju svakodnevicu u Kanadi, ali i kako bi pomogli Hrvatima u Hrvatskoj.

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er