CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

U Istanbulu započeli muslimnski obredi molitve u Hagija Sofiji nakon što je pretvorena u džamiju

Aja Sofija je sagrađena 537. za vrijeme cara Justinijana i u svoje vrijeme je bila najveća građevina na svijetu, pa tako i najveća kršćanska crkva. Neko vrijeme je služila kao džamija, a u posljednjih 86 godina je bila muzej

Muslimanski vjernici su se danas prvi put okupili na molitvi u Aja Sofiji nakon što je nedavno ona proglašena džamijom. Na molitvi sudjelujee u turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Pod Aje Sofije je uoči prve molitve prekriven tepihom, koji je izabrao Erdogan, a kršćanski mozaici su za vrijeme molitve pokriveni. Turske vijesti su još prije najavile kako će za vrijeme molitve većina cesti biti zatvorene, a javni prijevoz ograničen, javlja Jutarnji list.

Zbog pandemije koronavirusom gradonačelnik Istanbula Ali Yerlikaya je zamolio vjernike da donesu maske, molitvene podloške, ali i strpljenje te razumijevanje.

Podsjetimo, tursko državno vijeće, koje predstavlja najviši sud u toj zemlji, 10. srpnja je presudilo kako odluka vlade iz 1934. godine, kada je Aja Sofija prestala biti džamija i postala muzej, nije bila u skladu sa zakonima.

Aja Sofija je sagrađena 537. za vrijeme cara Justinijana i u svoje vrijeme je bila najveća građevina na svijetu, pa tako i najveća kršćanska crkva. Na njenoj izgradnji radilo je preko 10.000 radnika. Nakon osmanske okupacije grada 1453. crkva je prenamijenjena u džamiju. Tada su joj izvana dodana četiri minareta, a mozaici su prekriveni vapnom. Aju Sofiju je 1935. godine Mustafa Kemal Atatürk, koji je Tursku proglasio sekularnom republikom, dao pretvoriti u muzej.

Prenamjena Aje Sofije u džamiju u svijetu je izazvala brojne reakcije. Papa Franjo je 12. srpnja nakon molitve Angelusa izjavio kako je tužan zbog odluke turskog suda.

“Danas, druge nedjelje u srpnju, obilježava se Nedjelja mora. Srdačno pozdravljam sve one koji rade na moru, osobito one koji su daleko od svojih dragih i svoje zemlje. Pozdravljam sve koji su se jutros okupili na euharistijskom slavlju u luci Civitavecchia-Tarquinia. More me u mislima vodi pomalo daleko, u Istanbul. Mislim na svetu Sofiju i jako sam žalostan”, dodao je Sveti Otac.

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er