VIJESTI

Švicarski biskupi oštro osudili pucnjeve u Gospinu sliku

Švicarski biskupi osudili su postupak zeleno-liberalne političarke Sanije Ameti, koja je koristila Gospinu sliku kao metu vježbajući pucanje i na društvenim mrežama objavila fotografije svoga čina, objavio je u utorak 10. rujna Kathpress.

„Članovi Švicarske biskupske konferencije osuđuju to neprihvatljivo ponašanje. Čak ako se i ne uzima u obzir vjerski prikaz Majke Božje – koju ta slika jasno prikazuje – korištenje te slike pokazuje nasilje i nepoštivanje ljudske osobe”, piše u izjavi Švicarske biskupske konferencije objavljenoj u utorak.

Švicarski su biskupi poručili da se poput mnogih drugih katolika osjećaju povrijeđeni u svojim vjerskim osjećajima. Zahvalni su za pismo churskom biskupu Josephu Mariji Bonnemainu, u kojemu je Ameti zamolila katolike za oproštenje. Unatoč tome, žele javno izraziti “duboku osudu” toga čina. “U našem društvu i nadalje je odlučujuće važno da izobrazba i odgoj aktivno doprinose uvažavanju ljudske osobe i njezinih vjerskih uvjerenja”, poručuju biskupi.

Isusovac Franz-Xaver Hiestand, katolički dušobrižnik na Sveučilištu u Zürichu, zatražio je na upit novinske agencije kath.ch još tijekom vikenda “odlučnu reakciju na različitim razinama” glede okolice koja omogućuje takve objave i ispade. Ameti je pucala ne samo na lik djeteta i žene, što navodi na zaključak o nasilnoj mašti, nego njezina objava na društvenim mrežama očituje “šokantno nepoznavanje važnosti vjerskih simbola”, poručio je o. Hiestand. Njezina “standardna isprika” samo dijelom popravlja počinjenu štetu, naglasio je isusovac. On naglašava kako je potreban proces učenja u njezinoj okolici i stranci, kako bi se ubuduće izbjegli slični ispadi. Hiestand nadalje podsjeća da su demokracija i vjera duboko uzajamno povezane i da razgovor o tome slučaju pruža i priliku osvrta na važnost uvažavanja i tolerancije u pluralnom društvu.

Sanija Ameti, 32-godišnja savjetnica za odnose s javnošću i političarka, zastupnica u züriškom gradskom vijeću, koja se predstavlja kao agnostična muslimanka, nakon izbijanja skandala izbrisala je fotografije sa svoje objave i ispričala se za svoj provokativni postupak. Njezina stranka i poslodavac distancirali su se od njezina čina. U ponedjeljak je objavljeno da je protiv nje podignuta kaznena prijava zbog povrede vjerske i kulturne slobode. Ameti je u međuvremenu za medije izjavila da je primila prijetnje, zbog kojih je njoj i njezinoj obitelji pružena policijska zaštita.

IKA

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er