SVECI

Sveti Teodozije – zaštitnik oboljelih od raka

Sveti Teodozije rodio se u Kapadociji u Maloj Aziji oko 424. godine. Kao mladić u crkvi je vršio službu čitača (lektora). On je tu službu shvatio najozbiljnije pa je to činio s razumijevanjem onoga što čita. Osobito su ga dirnule one Isusove riječi, da će svatko tko ostavi oca, majku, braću i sestre, poradi evanđelja, postići mnogo više i na koncu život vječni.

Teodozije je odlučio poći u Jeruzalem kako bi postao redovnik pustinjak. Nije trebalo proći mnogo vremena i Teodozije je postao najznamenitiji vođa redovnika toga doba u Palestini. Brzo se raširio glas o njegovu pokorničkom i svetom životu i oko njega se sve više skupljalo vjernih učenika.

Teodozije je najprije sagradio jedan samostan u blizini Betlehema. Potom je nastalo i cijelo naselje za hodočasnike, za bolesne i za stare i nemoćne. Osnovao je znameniti samostan u pustinji Ginda uz Mrtvo more, u kojem je boravilo stotinjak eremita različitih narodnosti (Grci, Armenci, Arapi….). Uživao je veliki ugled te ga je jeruzalemski patrijarh imenovao vizitatorom svih samostanskih zajednica diljem Palestine.

Kad se pojavilo krivovjerje o Isusu kao Osobi, Teodozije, unatoč carevu zahtjevu da i on stane uz krivovjerje, ostaje vjeran svojoj pravoj vjeri. Car Anastazije tada pošalje Teodozija u sužanjstvo na 10 godina. Nakon isteka toga vremena vratio se sveti redovnik opet u svoj samostan. Provodeći svoj redovnički život pokornički i sveto, još je mnoga dobra učinio svojim primjerom, naukom i djelima.

Vezani članci

Umro je 529. godine. Doživio je dakle 105 godina.

Izliječio je jednu ženu “s koje je otpadala koža poput trnja”. Premda bi opis više odgovarao gubi ili nekoj kožnoj bolesti, u tradiciji se vjeruje da je to bio rak, te je jedan od zaštitnika bolesnih od raka.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er