SVECI

SVETI RUPERT Biskup, evangelizator Njemačke i Austrije

Danas slavimo svetog Ruperta, prvog biskupa Salzburga u Austriji i zaštitnika toga grada. Prema tradiciji, Rupert je rođen oko 660. u bogatoj plemićkoj obitelji u rodu s franačkim Merovinzima.

Sveti Rupert najprije je postavljen za biskupa u Wormsu, ali je zbog protivljenja stanovništva morao napustiti grad. Na poziv bavarskog vojvode krajem sedmog stoljeća dolazi u Regensburg, kako bi ondje pomogao širiti kršćanstvo među bavarskim plemenima.

Sveti Rupert širio je kršćansku vjeru diljem bavarskih pograničnih posjeda. Ratne prilike spriječile su ga u misionarenju panonskih Avara. Umjesto toga, zaputio se dalje u današnju Austriju, u grad koji je prozvao Salzburg. Tamo je ponovno uspostavio samostan svetog Petra i postavio temelje salcburške katedrale.

Sveti Rupert je također utemeljio i jedan ženski samostan te ga posvetio Majci Božjoj. To je današnji samostan Nonnberg, koji je nekoć vodila njegova nećakinja Erintruda. Rupert je umro baš na Uskrs, koji je 718. pao upravo na današnji dan. Pod glavnim oltarom prekrasne salzburške katedrale nalaze se posmrtni ostaci Sv. Ruperta i Sv. Virgila, biskupa u Salzburgu, a u staroj benediktinskoj crkvi Sv. Petra pokazuje se još i danas dragocjena škrinja gdje je prvotno počivalo svečevo tijelo.

Trajnu uspomenu na njega čuvaju i brojne crkve podignute njemu u čast, a ima ih 125.Radio je na obrazovanju svoje pastve i provodio reforme. Na imanjima biskupije osnovao je rudnike soli. Prema nekim izvorima, umro je na Uskrs 710., dok je prema drugima umro u Wormsu 717. Tijelo mu počiva u katedrali u Salzburgu.

www.medjugorje-news.com/

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er