SVECI

Sveti Matej – prezreni carinik koji je postao vjernim Isusovim apostolom

Danas slavimo svetog Mateja, apostola i evanđelista. O životu svetoga Mateja znamo jako malo. Znamo da mu se otac zvao Alfej i da je vjerojatno bio Galilejac. Po zanimanju Matej je bio carinik, te stoga posebno omražen među Židovima.

Carinici su, naime, bili u službi okupatora Rimljana, a osim toga su uzimali porez u zakup i tako nemilo pljačkali svoje sugrađane. Prema evanđeoskom izvještaju, dok je sjedio za svojim stolom i naplaćivao porez u Kafarnaumu, Krist mu je u prolazu samo dobacio: “Slijedi me”. Taj jednostavni poziv bio je dosta da Matej sve ostavi i postane Kristov učenik.

Pisac je prve knjige Novoga zavjeta, Evanđelja po Mateju, koje nam donosi mnoge Kristove riječi i djela. Njegovo je evanđelje nastalo polovicom prvoga stoljeća i pisano je aramejskim jezikom, jer je prvenstveno namijenjeno njegovim sunarodnjacima Židovima. Njih pokušava uvjeriti da je Isus doista obećani Mesija i da je obećanje o obnovi židovskoga Kraljevstva koje su navijestili proroci u Isusu doista ispunjeno, ali na duhovan način. Time se suprotstavlja očekivanjima da će Mesija biti ratnik ili silnik koji će ognjem i mačem pokoriti neprijatelje i tako osloboditi Izrael.

Smatra se da je Matej četrdesetih godina prvoga stoljeća napustio Palestinu kako bi izbjegao progone pošavši, prema legendi, u Partiju i Perziju ili čak u Etiopiju. Ni o kraju njegova života ne znamo ništa, pa ni to je li umro mučeničkom ili prirodnom smrću. U ikonografiji ga prikazuju s krilatim čovjekom, jer je potanko izvještavao o otajstvu Kristova utjelovljena. Slika se i s vrećicom s novcem ili perom i knjigom. Nekad ga prikazuju i sa sjekirom kojom je, prema nekim izvorima, pogubljen. Budući je prije izbora za apostola bio carinik ili skupljač poreza i radio s novcem, svetac je zaštitnik novčara i bankara.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er