SVECI

Sveti Hilarije i Tacijan 

Sveti Hilarije i Tacijan su akvilejski mučenici, koji su podnijeli mučeničku smrt 284. godine za cara Numerijana.

O ovim mučenicima znamo jako malo, osim da se spominju na današnji dan u Rimskom martirologiju. Važni su nam jer se radi o mučenicim iz Akvileje, vjerskog središta u koje su rado i često hodočastili stari Hrvati. Zabilježeno je da je u Akvileju išao i hrvatski knez Trpimir, začetnik hrvatske narodne dinastije Trpimirovića.

Akvileja je važna kao jedno od središta iz kojih su Hrvati primili kršćanstvo. Smatra se da su akvilejski patrijarsi osnovali Ninsku biskupiju, koja je pokrivala najveći dio starog hrvatskog teritorija. Akvilejska Crkva bogata je mnogim mučenicima.

Rimski martirologij 16. ožujka spominje da su akvilejski biskup Hilarije i njegov đakon Tacijan podnijeli mučeničku smrt godine 284. za cara Numerijana.

Vezani članci

Jeronimski martirologij govori isto. Ljetopis patrijarha u Gradu pripovijeda kako se akvilejski patrijarh u VI. st., zbog provale Langobarda, preselio u Grado noseći sa sobom tjelesa mučenika Hilarija i Tacijana.

To je pak znak da su u Akvileji ovi mučenici bili u velikoj časti. Njihov kult proširen je po sjeveroistočnoj Italiji, ali i u Istri. Slavenski oblik imena Hilarije razmjerno je čest, i glasi: Ratko, Radoslav, Radovan. Ime Tacijan je latinskog porijekla i znači: Tacijev sin. U slavenskim je jezicima iz ovoga imena izvedeno žensko ime Tatjana.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er