SVECIVJERA I DUHOVNOST

Sveti German- biskup i zaštitnik Pariza

Danas slavimo svetog Germana, biskupa i zaštitnika Pariza. German je rođen u gradu Autunu oko 496. godine. Kao mladića poučavao ga je rođak svećenik. S trideset i četiri godine zaređen je za svećenika i postaje opatom samostana u blizini rodnoga grada.

Gajio je toliku ljubav prema siromasima da su se njegovi monasi pobunili protiv njega, smatrajući da će ih raskućiti dajući toliko sirotinji. German se zatekao u Parizu kad je mjesni biskup Euzebije umro 555. godine. Kralj je Germana zadržao u gradu, te ga je kler i narod jednoglasno izabrao za pariškog biskupa. Kralj je pod njegovim utjecajem počeo voditi uzoran kršćanski život, živeći do tad raspušteno. I kao biskup German je nastavio živjeti asketski, te se živo zauzimao ublažiti posljedice trajnih ratova i sukoba među plemstvom.

german

Sveti German promicatelj mira

Sudjelovao je i na crkvenim saborima u Parizu i Toursu. Na njegov je poticaj kralj dao iskorijeniti preostale poganske običaje u Galiji te ukloniti neke zlouporabe i pretjeranosti u slavljima kršćanskih svetkovina i blagdana. Nakon kraljeve smrti, njegovi su sinovi podijelili kraljevstvo. Pariz je dobio najgori od njegovih sinova, pa ga je svetac zbog njegova grešna života dao izopćiti iz Crkve. Nakon kraljeve smrti, opet je došlo do meteža i rata. Nastojao je postići mir, ali uzalud. Braća pokojnog kralja stala su se otimati za njegovu zemlju. Biskup je pisao zaraćenim stranama, moleći ih za razum i mir, ali njegove su riječi padale na gluhe uši.

Svetac je umro prije nego li je mir uspostavljen. Sahranjen je u crkvi svetog Vinka u Parizu, u kapeli kod ulaza. Godine 754. kralj Pipin dao je prenijeti njegove ostatke u samu crkvu, a tom činu nazočio je i tada sedmogodišnji Karlo Veliki. Od tada se ta crkva naziva St. Germain-des-Prés.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er