SVECIVJERA I DUHOVNOST

Sveti Albin – Biskup Angersa, čudotvorac

SVETI ALBIN Danas slavimo svetog Albina, sveca iz Bretanje, redovnika i biskupa Angersa u Francuskoj. Sveti Albin rođen je oko 470. godine u galorimskoj obitelji u Vannesu, u Bretanji.

Kao mladić stupio je u samostan u blizini rodnoga grada. Sa trideset i pet godina postao je opatom, a 529. imenovan je, protivno svojoj volji, biskupom grada Angersa. Kao biskup pomagao je siromašnima i bolesnima i oslobađao robove.

Borio se protiv incestuoznih brakov među plemstvom. Sudjelovao je i na saborima francuskih biskupa. Predaja pripovijeda kako je biskupijska sredstva darežljivo koristio za pomoć potrebitima. Kažu i da se jednom prigodom sukobio s franačkim kraljem Hildebertom, koji je nepravedno zatočio neku ženu.

Albin je nastojao ishoditi njezino oslobođenje, ali nije uspio pa ju je pohodio u tamnici. Tamničar koji ga je nastojao spriječiti u posjeti, srušio se i umro. Kralj je potom oslobodio ženu. Albin je umro 550. godine i sahranjen je u crkvi svetog Petra u Angersu. Svetog Albina su u srednjem vijeku zazivali protiv napada gusara.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er