CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Svetac otkriva: Evo kako zvuči Sotonin glas

U svom učenju o razlikovanju duhova, sveti Ignacije Lojolski iznosi posebna pravila kako prepoznati glas koji govori u vašoj duši. Sv. Ignacije posebno objašnjava kako prepoznati obraća li vam se Sotona.

On primjećuje, “ako u tijeku misli koje on donosi to završi u nečemu lošem, s tendencijom ometanja, ili manje dobrim od onoga što je duša prethodno namjeravala učiniti, ili ako je oslabi ili uznemiri ili uznemiri dušu, oduzimajući joj mir, spokoj i tišinu, koje je prije imala, jasan je znak da dolazi od zlog duha, neprijatelja našeg probitka i vječnog spasenja.” Iako je to u većini slučajeva točno, postoji i dodatna dimenzija razlučivanja u pogledu stanja duše osobe. Ako se duša kreće od “dobrog prema boljem”, dobri anđeo dodiruje “slatko”, a loš anđeo dodiruje, “oštro i bučno i nemirno”.

Ako se duša kreće od “lošeg ka gorem” nego je suprotno i dobri duh može izgledati oštro i pokušati nas gurnuti natrag u pravom smjeru, dok će nas loš anđeo pokušati namamiti na još gori grijeh, “slatko .” Stoga je važno razumjeti stanje vlastite duše prije nego što utvrdimo čiji nam se glas obraća.

Zapažanje sv. Ignacija proizašlo je iz godina razlučivanja u njegovu vlastitom životu i našlo je potvrdu u drugim izvorima. Na primjer, svećenik iz 16. stoljeća po imenu Dom Lorenzo Scupoli napisao je: “Đavao daje sve od sebe da protjera mir iz nečijeg srca, jer zna da Bog prebiva u miru i da u miru postiže velike stvari.” Sljedeći put kad čujete glas u svom srcu koji utječe na vaše osjećaje i emocije, napravite korak unatrag i upotrijebite vodič sv. Ignacija za razlučivanje. Možda vas samo đavao pokušava otrgnuti od Boga, vodeći vas u dubine očaja.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er