CRKVASVECIVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Svetac dana – Sveti Henrik. Našem nadbiskupu Henryku Hoseru želimo sretan i blagoslovljen imendan

Današnji svetac zaštitnik Henrik (Heinrich) II. Sveti, posljednji njemački vladar iz saske kuće, rodio se 6. svibnja 973. u Bad Abbachu (Bavarska) ili u Hildesheimu (Donja Saska) kao najstariji sin bavarskog vojvode Henrika Svadljivca i Gizele Burgundske.

Odgoj i izobrazbu stekao je u katedralnoj školi u Hildesheimu. Od 995. bavarski vojvoda, od 1002. njemački kralj, okrunjen je za rimskoga cara 14. veljače 1014. u crkvi svetog Petra u Rimu. Nećak Otona Velikog, osnivača Rimsko-njemačkg carstva, suprug svete Kunigunde Luksemburške, pokornik na glasu pobožnosti, osnivao je škole, čuvao granice i mir u Europi, poštovao neovisnost Crkve, štitio samostane, potpomagao misionare i brinuo za siromahe. Od neke teške bolesti dodirom ga je izliječio sveti Benedikt u Monte Cassinu.

Nakon Kunigundine smrti posjetio je opata u Verdunu sa željom da se zaredi, ali mu je opat savjetovao da zbog poslušnosti nastavi svoj vladarski posao i na taj način djeluje za Krista Gospodina. Osnovao je 1007. biskupiju u Bambergu. Preminuo je na današnji dan, 13. srpnja 1024. u Groneu kraj Göttingena.

Zaštitnik je švicarskog grada Basela i njemačke biskupije Bamberg, a u tamošnjoj katedrali je i pokopan. Svetim ga je 1146. proglasio papa Eugen III. Zazivaju ga kod neplodnosti, a zaštitnik je roditelja bez djece, invalida, hendikepiranih osoba, osoba koje nisu primljene u svećenički i redovnički stalež, fizički napadnutih ljudi, kraljeva, vojvoda i benediktinskih oblata.

www.medjugorje-news.com/

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er