VJERA I DUHOVNOST

Svećenik objašnjava činimo li grijeh ako ne ispunimo zavjet

Svećenik objašnjava činimo li grijeh ako ne ispunimo zavjet?

“Svakako treba naglasiti kako je važno biti pažljiv prema obećanjima, prema danoj riječi koja u današnjem vremenu gubi na vrijednosti. To se posebno odnosi na obećanja dana Gospodinu. Ne obećavati nešto iz nekoga hira ili iz nepromišljenosti”, rekao je fra Renato Galić, župni vikar u Međugorju.

Neizvršavanje zavjeta tema je o kojoj je govorio fra Renato Galić, župni vikar u Međugorju za Radio Mir Međugorje. U nastavku prenosimo njegovo pojašnjenje.

“Dali su neko obećanje ili zavjet Gospodinu te s vremenom postaju svjesni kako više nisu u mogućnosti izvršavati taj isti zavjet”, kazao je fra Renato napominjući kako je “zavjet svjesno i slobodno obećanje Bogu, kojim se osoba obvezuje da će nešto ispuniti”.

Stoga je korisno da se osoba, prije nego što nešto obeća, posavjetuje s ispovjednikom i traži od njega pomoć.

“Svakako treba naglasiti kako je važno biti pažljiv prema obećanjima, prema danoj riječi koja u današnjem vremenu gubi na vrijednosti. To se posebno odnosi na obećanja dana Gospodinu. Ne obećavati nešto iz nekoga hira ili iz nepromišljenosti. Potrebno je uvijek gledati dugoročno. Tako mnoge osobe, kada daju obećanja, imaju dojam da će cijeloga života to moći ispunjavati, ali s vremenom stvarnost postaje drugačije. Stoga je korisno da se osoba, prije nego što nešto obeća, posavjetuje s ispovjednikom i traži od njega pomoć.

Našem slušatelju savjetujem da se javi svom ispovjedniku ili svom župniku budući da on, po zakoniku kanonskog prava,(usp. Kan 1191. – 1197.) može, iz opravdanih razloga, osloboditi osobu od danog zavjeta. Naš slušatelj može na primjer taj svoj zavjet zamijeniti nekim drugim.

Bog u svakoj ispovijedi daruje novu mogućnost, ne gleda što je bio te nas poziva da idemo naprijed…

Ukoliko osoba smatra kako se njen pristup zavjetu ne može promijeniti, smatram kako nije korisno da osoba ustraje u takvom zavjetu ne samo što više nije u mogućnosti to izvršavati, već i stoga što taj post ne donosi dobre plodove, već svađu, nervozu i slično. Iz njezina pitanja se može primjeriti kako joj je stalo do vjere u Boga jer smatra da Ga time razočarati ako prestane sa zavjetom. Neka osoba ispovjedi nemogućnost izvršavanja nakon što bude oslobođena. Bog u svakoj ispovijedi daruje novu mogućnost, ne gleda što je bio te nas poziva da idemo naprijed”, kazao je fra Renato o rekao kako bismo svi mi željeli biti vjerni u velikim stvarima, ali…

“Korisnije je biti vjeran u malim, svagdanjim stvarima te potičem oca da ide u tom smjeru i da uz zajedništvo i obiteljsku molitvu ide naprijed”, zaključio je fra Renato.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er