CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Sv. Toma Akvinski savjetuje: Evo kako se izboriti sa tjeskobom

Sveti Toma Akvinski uči da je jedan od načina borbe protiv tjeskobe rast povjerenja u Boga, a u tome nam pomaže svakodnevna molitva.

Ako vam tjeskoba predstavlja problem, niste jedini. Daleko od toga. Oko 30% odraslih Amerikanaca bori se s anksioznim poremećajem u nekom trenutku svog života. Što se tiče vjernika, vjerujemo da pravi mir dolazi od Boga i da nam razgovor s Bogom kroz molitvu pomaže da se približimo Kristovu miru.

Ali kako nam molitva može pomoći kada se borimo s tjeskobom? Nekoliko puta u Bibliji Isus kaže: “Ne brinite se”, na primjer u Mateju 6:25. Ipak, praktično govoreći, kako bismo trebali isključiti svoje brige i brige? Ispostavilo se da je sveti Toma Akvinski imao nešto mudrosti za ove situacije, kao što je imao za mnoge stvari. Sv. Toma Akvinski uči da je jedan od načina borbe protiv tjeskobe rast povjerenja u Božju providnosnu brigu za naše živote,” rekao je dr. Edward Sri, pisac i teolog, u intervjuu za Aleteiju.

„U tome nam pomaže svakodnevna molitva. Pomaže nam da se naučimo oslanjati na Boga, a ne na sebe.”

Kako molitva može pomoći kada počinje tjeskoba

Prvi korak je primijetiti kada se tjeskoba počne uvlačiti u naše misli. “Kad god izgubimo unutarnji mir, to je znak da padamo u tjeskobu. To je kao da se ugasi lampica kontrolnog motora u našem autu,” rekao je Sri. Tjeskobne misli mogu ukazivati na to da je osoba “previše vezana za određeni plan, određeni san, određeni odnos, i zabrinuta da se Bog neće pobrinuti za nas i da nećemo imati ono što nam je potrebno da budemo sretni. ”

Postoje tri razloga zašto nam svakodnevna molitva pomaže rasti u povjerenju i miru:

1 POVJERUJUĆI BOGU SVOJE VRIJEME Čin odvajanja vremena svaki dan za darivanje Gospodinu u tihoj, osobnoj molitvi čin je povjerenja: „Povjeravam svoj život u Božje ruke i vjerujem da je vrijeme koje provodim s Bogom u molitvi najvažnija stvar koju raditi svaki dan.”

2 ISPUNJAVANJE UMA DOBRIM I ISTINITIM Razmišljanje o Kristovom životu, o Svetom pismu ili o mudrosti svetaca ispunjava um Božjom ljubavlju i potiče veće povjerenje u njega

3 UOČAVANJE POTICAJA DUHA SVETOGA “Što više naučim biti pažljiv na načine na koje me Duh Sveti može voditi u molitvi – što više vjerujem Bogu da će voditi moj život u manjim stvarima – to ću biti spremniji vjerovati mu kada se suočim s raznim križevima.”

Svakodnevna molitva pomaže nam s pouzdanjem znati da, kao što je rekao sveti Pavao, “Bog u svemu čini dobro onima koji ga ljube” (Rimljanima 8,28). Tiho vrijeme u meditativnoj molitvi svaki dan čini golemu razliku za mnoge ljude. Kroz to vrijeme, Sri je rekao: “Bog me uči da se više predam, da svoj život sve više stavim u Očeve ruke. Ako to ne naučim, često ću biti paraliziran strahom, ‘zabrinut i tjeskoban zbog mnogih stvari’ dok pokušavam sve sam kontrolirati i upravljati.”

Zasigurno je da je anksioznost složeno i višestruko pitanje, a načini rješavanja nje razlikuju se za svaku osobu. Ali kakav je dar znati da nam je Božja ljubav dostupna u molitvi, a nadamo se i njegov mir.

Aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er