SVECI

Sv. Ivan od Boga – zaštitnik bolesnika i bolničara

Danas slavimo svetog Ivana od Boga, portugalskog sveca iz 16. stoljeća, osnivača reda Bolničke braće.

Ivan je rođen u blizini grada Evore, u Portugalu, u osiromašenoj uglednoj obitelji, koja je bila jako pobožna. Ivan je u dobi od osam godina nestao iz roditeljskog doma, nije jasno je li otet ili je odlutao s klerikom koji je bio gost u njigovom domu. Majka mu je kažu umrla od tuge a otac se pridružio franjevačkom redu. Mladi Ivan završio je kao siroče u blizini španjolskog grada Toleda. Tamo ga je uzeo neki čovjek i povjerio mu da mu čuva ovce. Čovjek ga je nakanio oženiti svojom kćeri, ali je Ivan sa dvadeset i dvije godine pobjegao i pridružio se vojsci cara Karla V.

Jednom su mu prilikom dali da čuva ratni plijen, pa je kada je pod njegovim nadzorom većin dio plijena nestao, osuđen na smrt koju je jedva izbjegao. Zatim se vratio pastirskome poslu, da bi se potom opet priključio vojsci i  ratovao osamnaest godina po cijeloj Europi. Potom je opet čuvao ovce, pa se željan pustolovine i mučeništva uputio u Afriku.

U Africi je počeo njegov put obraćenja. Na nagovor ispovjednika vratio se u Španjosku. Tamo je imao viziju Malog Isusa, koji mu je dao ime Ivan od Boga. Nastanio se u Granadi i počeo se baviti tiskanjem knjiga. Na dan svetog Sebastijana 1537. obratio se dok je slušao jednu propovijed. Doživio je potpuni slom, vršeći javnu pokoru. Zatvorili su ga u mentalnu ustanovu, gdje su ga liječili po običaju onoga vremena, vežući ga, tukući i izgladnjujući. Nakon što je napustio bolnicu posvetio se brizi za bolesne i siromašne. Ubrzo je otvorio ustanovu za brigu za mentalno oboljele, boreći se protiv predrasuda onoga vremena.

Vezani članci

Oko njega su se uskoro počeli okupljati učenici, pa je osnovao novi red, po njemu kasnije prozvan Bolnička braća svetog Ivana od Boga, s glavnom zadaćom brige za bolesne, posebno one s mentalnim bolestima. Ivan je umro u Granadi na današnji dan 1550., točno na svoj 55. rođendan. Kanoniziran je 1690., a časti se kao zaštitnik bolnica i bolesnika, tiskara, prodavača knjiga i vatrogasaca. Red koji je osnovao danas djeluje  u pedesetak zemalja, gdje se brine za više od tri stotine bolnica i drugih zdravstvenih ustanova.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er