MEĐUGORJE

Snažna poruka fra Joze Grbeša mladima u Međugorju: “Europa je i na Eurosongu i na Olimpijadi pokazala svu svoju prazninu, ne budite dio ove agende koja sve ruši, sve uništava i sve sveto čini nečistim!”

Svetu misu druge večeri Mladifesta predslavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš uz koncelebraciju 702 svećenika.

Na na početku svoje propovijedi, na spomendan Gospe od Anđela, govorio je o važnosti žena u povijesti svijeta, piše Radio Mir Međugorje.

”Žene su pobjednici i žrtve. Biblija nam o njima govori kako su mijenjale tijek važnih događaja povijesti, One su utjecale na sve što je važno: i ljude i događaje. Većina žena u Bibliji su anonimne, bez imena. Njihova misija bijaše važnija od njihova priznanja i imena. Kroz povijest, žene su bile iscjeliteljice i njegovateljice, igrajući višestruke uloge kao savjetnice važnih, sestre medicine, liječnice bespomoćnih, mudre žene teških vremena. Po njima je došlo zdravlje i milost. Svijet o dobrim ženama ovisi! O njihovoj snazi i ljubavi. One bolje vide. One su dame svjetla i mira. Jer snaga je u nježnosti, u čistoći i u ljubavi. One mogu  očistiti ovaj svijet jer razumiju ljubav. Naš svijet žene želi učiniti muškarcima, žensko tijelo učiniti polumuškim kako ne bi bili niti jedno niti drugo. Svijet kao da želi biti između ništa i svašta”, govorio je fra Jozo Grbeš o problemima današnjeg svijeta nasuprot kojega stoji jedna žena – Marija.

”Žena obučena u sunce. I danas slavimo njen dan, Gospu od anđela. Ona je Kraljica Anđela i mučenika, Kraljica Svetaca i Kraljica Mira, majka zaboravljenih, bez glasa i imena. Posebno bliska svim franjevcima i franjevačkim granama života po iskustvu siromašnog svetog čovjeka iz Asiza.

Povijest spasenja počinje s jednim anđelom i jednom ženom. On kaže njoj: “Zdravo milosti puna! Gospodin s tobom”. Ona biva zbunjena događajem i pozdravom. Na tu zbunjenost anđeo govori one jake riječi koje su potrebne svakom čovjeku: ne boj se! One odjekuju stoljećima u svakoj duši. Da, ne boj se!

Ne boj se ljubavi. Ne boj se neizvjesnosti. Ne boj se patnje. Ne boj se samoće. Ne boj se istine. Ne boj se novoga. Ne boj se javnog mišljenja. Ne boj se što će reći danas Instagrami, Tik Tok…. Ne boj se anđeo Gospodnji je s tobom”, kazao je fra Jozo pa pred mlade stavio odgovor ove mlade žene iz Nazareta, a to je čisto srce koje kaže: ‘Neka mi bude’, koje nama kaže: ‘Budite čisti’ i vaš odgovor na život bit će OK. Svijet se jako zaprljao. Djecu nam uništavaju, mijenjaju spol i rod, ime i identitet. Vjeru često iz duše čupaju i stvaraju praznine u mladim ljudima i kao da živimo u vremenu u kojem su sve mane postale krijeposti”, kazao je fra Jozo Grbeš koji se dotaknuo i aktualnih tema u takvom svijetu.

”Europa je i na Eurosongu i na Olimpijadi pokazala svu svoju prazninu. Kažu nam da je to u ime tolerancije, uključivosti… Očito je i zlo postalo naivno, bez skrivanja jer je uvijek bilo arogantno, sebično i prazno. Gdje je arogancija i sebičnost tu je uvijek praznina!

Očito je jasno kako sve nove agende temelje svoje postojanje na napadu na druge, posebice na sve što ima božanski autoritet. Postaju tako ljudi našega vremena površni u svemu kada je u pitanju karakter, moral, vjerovanje i obitelj, a prihvaćaju ono što nema smisla i to zovu tolerancija”, kazao je fra Jozo i od mladih zatražio d abudu drugačiji i da ne budu ”dio ove agende koja sve ruši, sve uništava i sve sveto čini nečistim”.

Unatoč svim ovim problemima današnjeg vremena mladim ljudima koji su ovih dana došli u Međugorje poručio je da sačuvaju čisto srce, čiste oči, čiste nakane, čiste želje, čiste čežnje… I unatoč svemu, jasno im je poručio: Ne bojte se!

”Neka vam ovi dani, ovaj Mladifest daruje dovoljno snage kako biste mogli poći u svoje domovine i biti svjedoci. Zato vas molim širite krugove dobrote, skupite mlade ljude svakim danom sve više kako bi krug ljubavi bio uvijek veći od svakoga zla. Danas više nego jučer potrebni su svjedoci koji žive ono što govore i govore ono što vjeruju.

Danas je najbolje biti kršćanin. I zato se ne bojte. Svi mi trebamo mjesta i vremena gdje ćemo skupljati snagu za sutra. Za naš novi dan i novi korak. Neka vaše mjesto i vrijeme bude ovdje. Svi mi trebamo mjesta i vremena za snagu, neka vaše bude Međugorje, mjesto milosti, Kraljice Mira i Gospe od Anđela. S Gospom i anđelima uvijek ćete imati prijatelje i čuvare. Čovjeku više ne treba. Računajte na njih. Oni idu ispred vas i oni računaju na vas. Nemojte ih zaboraviti”, zaključio je fra Jozo Grbeš.

Nakon mise program je nastavljen procesijom s Gospinim kipom i klanjenjem.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er