CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Smijemo li se pričestiti više od jedan put u istom danu?

Crkveni Zakonik kanonskog prava (ažuriran 1983.) dopušta vjernicima da se pričeste dva puta u istom danu, pod uvjetom da prisustvuju misi na kojoj primaju euharistiju. Tako se pojedinac može pričestiti na dnevnoj misi, a opet na vjenčanju, sprovodu ili drugom obredu (vidi Kanon 917).

Inzistiranje na prisustvu pojedinca misi na kojoj se ona ili on pričešćuju naglašava zajednički aspekt Euharistije. Na misi, uči Katekizam Katoličke Crkve, “mi se već sjedinjujemo s nebeskom liturgijom” (br. 1326). Također se sjedinjujemo s ostalim članovima Kristova Tijela. Pravilo također obeshrabruje pretjerano revne ili praznovjerne duše da lutaju od crkve do crkve i ne sudjeluju u misi nego samo u obredu pričesti.

Đakoni koji asistiraju na više od dvije mise ne mogu primiti pričest više od dva puta, ali zakon se ne odnosi na umiruće i kaže: “Kršćanski vjernici koji su u opasnosti od smrti iz bilo kojeg razloga, trebaju biti hranjen svetom pričešću u obliku vijatike. Čak i ako su se pričestili isti dan [oni] se snažno potiču da ponovno prime” (kanon 921).

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er