CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Razlikuje li se klanjanje od molitve pred tabernakulom?

Crkva ne pridaje bitnu razliku između molitve pred Svetohraništem i molitve pred Gospodinom kada se prikazuje u monstranci u euharistijskom klanjanju.

Jedan vatikanski dokument o euharistiji kaže: “Izlaganje Presvetog sakramenta, bilo u ciboriju ili monstranci, privlači vjernike k svijesti o uzvišenoj Kristovoj prisutnosti i poziva ih na unutarnje zajedništvo s njim. Stoga je to snažno ohrabrenje prema štovanju koje se duguje Kristu u duhu i istini” (Eucharisticum Mysterium, br. 60).

Dakle, oba oblika klanjanja su pohvaljena. No, iako nema suštinske razlike, može postojati subjektivno drugačije iskustvo. U klanjanju pred Presvetim Sakramentom izloženim u monstranci postoji vizualni aspekt koji mnogima pomaže da ostanu usredotočeniji. U tom smislu netko može tvrditi da je euharistijsko klanjanje pred monstrancom “bolje”. Ali kao što ističete, osobni čimbenici poput rasporeda ili sklonosti tišim, kraćim ili usamljenijim posjetima također mogu utjecati na to što je bolje.

Suština je da Crkva potiče na pobožnost Presvetom Sakramentu. Takva pobožnost, kroz posjete, klanjanje, znakove poštovanja klečanjem, klečanjem i činjenjem znaka križa dok se prolazi katoličkom crkvom, sve to potvrđuje uzvišenu prisutnost Gospodina u Presvetom Sakramentu.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Izvor
simply catholic

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er