CRKVASVIJET

Vatikan ukorio ” Sinodalni hod” u Njemačkoj, oni bijesno odgovorili: ‘Razmatrat ćemo problem Svete Stolice’

“‘Sinodalni hod’ u Njemačkoj nema snagu obvezivati biskupe i vjernike na nove načine upravljanja i nove pristupe doktrini i moralu”, poručuje Sveta Stolica.

Sinodalni proces u Njemačkoj mjesecima izaziva zgražanje katolika diljem svijeta, jer silom nastoje progurati homoseksualne brakove, blagoslove homoseksualaca, žene svećenice, pričest za protestante i druge religije, iako je sve to u teškoj suprotnosti s Katoličkom Crkvom.

Mnogi teolozi već su upozorili da je teoretski tim pristupom crkva u Njemačkoj već na putu raskola, pogotovo jer su brojni biskupi već usvojili te nove smjernice pa čine ono što nije u skladu s Crkvom,  a sve je prije nekoliko dana zakuhao tekst oca Jamesa Martina, a koji je bez ikakvih susprezanja predložio jasnu promjenu Katekizma Katoličke crkve, najviše po pitanju homoseksualnosti.

Što je najkontroverznije u svemu, otac James je otvoreno i bez skrivanja napisao: ‘Ovo je svjesna izjava protiv trenutnog katoličkog katekizma’.

Vezani članci

Nakon mjeseci u kojima je njemački sinodski zbor pomicao granice dopuštenog tijekom sinodalnog procesa, Vatikan je konačno odgovorio, slučajno ili ne, nakon ovog teksta,  na neke od raskolničkih deklaracija koje su proizašle iz njemačke crkve opsjednute novcem i statusom.

U priopćenju Tiskovni ured Svete Stolice navodi

“Sinodalni put” u Njemačkoj nema moć obvezati biskupe i vjernike na usvajanje novih načina upravljanja i novih pristupa doktrini i moralu.

Priopćenje Svete Stolice u cijelosti:

Radi zaštite slobode Božjeg naroda i vršenja biskupske službe, čini se potrebnim razjasniti da “Sinodalni put” u Njemačkoj nema snagu obvezivati ​​biskupe i vjernike na usvajanje novih načina upravljanja i novi pristupi doktrini i moralu.

Ne bi bilo dopušteno pokretati nove službene strukture ili doktrine u biskupijama, prije dogovora na razini sveopće Crkve, što bi predstavljalo ranu crkvenom zajedništvu i prijetnju jedinstvu Crkve. Kao što je Sveti Otac podsjetio u svom pismu Božjem narodu na putu u Njemačku: „Univerzalna Crkva živi u i iz partikularnih Crkava, kao što partikularne Crkve žive i cvjetaju iz sveopće Crkve, i ako postanu odvojeni od cijelog crkvenog tijela, slabe, trunu i umiru. Otud potreba da se zajedništvo s cijelim tijelom Crkve održava uvijek živim i djelotvornim”[1].

Stigao bjesni odgovor

Kao odgovor na osudu Njemačkog sinodalnog puta od strane Svete Stolice ranije danas, univerzalno kritizirani odbor žestoko je odgovorio rekavši da su očekivali osobnu komunikaciju s Vatikanom, i najavili razmatranje ‘problema Svete Stolice’.

Odbacili su kritike Svete Stolice i inzistirali da je Sveta Stolica s njima trebala drugačije komunicirati.

U nastavku pročitajte njihovu potpunu izjavu:

„Pozdravljamo što Sveta Stolica još jednom naglašava ono na što smo se već obvezali Statutom i Poslovnikom prije početka Sinodalnog puta 2019.:

‘Odluke Sinodalnog sabora same po sebi nemaju pravni učinak. Ovlasti Biskupske konferencije i pojedinih dijecezanskih biskupa za donošenje pravnih normi i vršenje svoje učiteljske službe u okviru svojih nadležnosti ostaju netaknute rezolucijama’.

‘Odluke čiji su predmeti rezervirani za univerzalni crkveni propis prenose se Apostolskoj Stolici kao glas Sinodalnog puta.’ (članak 11. i 12.)

Nećemo se umoriti naglašavajući da Crkva u Njemačkoj neće slijediti ‘njemački Sonderweg’. Ipak, smatramo našom dužnošću da jasno kažemo gdje su, po našem mišljenju, potrebne promjene. Pritom već slutimo da su problemi i pitanja koja smo naveli slični diljem svijeta.

Također želimo podsjetiti da je Sinodalni put posljedica studije ‘Seksualno zlostavljanje maloljetnika od strane katoličkih svećenika, đakona i redovnika na području Njemačke biskupske konferencije’ (Studija MHG) i zahvalni smo što biskupi i ZdK zajedno koračaju tim putem i mogu biti sigurni u podršku i aktivnu suradnju hodočasničkog naroda Božjeg.

Godine 2021. papa Franjo otvorio je svjetski sinodalni proces. Kako je planirano, mi ćemo naravno – a na to nas potiče i današnja deklaracija – pridonijeti sinodskom procesu sveopće Crkve iskustvima i rezultatima Sinodalnog puta. Uvijek smo isticali da taj proces želimo aktivno oblikovati kroz naš rad. Jer uvjereni smo da to vodi do “međusobnog obogaćivanja” (Deklaracija Svete Stolice).

U Poslovniku i Statutu Sinodalnog puta formuliramo komunikaciju s Apostolskom Stolicom koju smatramo potrebnom i koju želimo. Apostolski nuncij u Njemačkoj pozvan je sudjelovati na Sinodalnom putu kao stalni promatrač. Od početka Sinodalnog puta, Prezidij je nastojao pronaći izravne načine komuniciranja s rimskim vlastima. Po našem mišljenju, ovo bi bilo mjesto za takva pojašnjenja. Nažalost, sinodalni prezidij još nije pozvan na raspravu. S iritacijom žalimo što do sada nije došlo do ove izravne komunikacije. U našem razumijevanju, sinodalna crkva je drugačija! To se odnosi i na današnji način komunikacije koji nas začuđuje.

Sljedeća sinodalna skupština bit će mjesto za razmatranje problema Svete Stolice kao i za raspravu o njima. Opet, kao predsjednici Sinodalnog puta, naglašavamo da želimo imati rane rasprave sa što više tijela unutar Rimske kurije.”

Izvor

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er