VJERA I DUHOVNOST

Prije molitve Bogu učinite ovo…

Bitan preduvjet za bilo koju vrstu molitve je temeljna poniznost, gdje se ne bojimo tražiti oproštenje od Boga.

Kad god molimo, važno je ne samo prepoznati svoje mjesto u svijetu, već i tražiti Božje oproštenje za naše grijehe. Katekizam Katoličke Crkve objašnjava ovaj preduvjet u svom dijelu o molitvi: Prvi stavak molitve je traženje oproštenja, poput carinika u prispodobi: “Bože, milostiv budi meni grešniku!” To je preduvjet za pravednu i čistu molitvu. Poniznost puna povjerenja vraća nas u svjetlo zajedništva između Oca i njegova Sina Isusa Krista i međusobno, tako da “od njega primamo što god molimo”. KKC 2631

Može biti primamljivo biti previše ponosan kada molimo, misleći da Bog mora odgovoriti na naše molitve na način na koji mi želimo. Međutim, Bog se ne klanja našim željama, kao da je duh i naš rob. Mi smo ti koji trebamo činiti naklon, udarajući se u prsa poput carinika i prepoznajući svoju potrebu za revnošću. Katekizam nastavlja objašnjavajući: „Traženje oproštenja je preduvjet i za euharistijsku liturgiju i za osobnu molitvu” (KKC 2631).

Zato svaku misu započinjemo raznim radnjama koje izražavaju žalost za naše grijehe. Čitajući živote svetaca, vidimo da bi oni stalno imali takvo raspoloženje, prepoznajući svoju grešnost i ovisnost o Božjoj milosti. Prije nego se možemo obratiti Bogu s vlastitim molbama, moramo prepoznati kako smo pogriješili i tražiti Božje milosrđe.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er