CRKVA

Pravoslavni i katolički prelati u Rusiji oštro kritiziraju ‘Fiducia Suplicans’

Ruski katolički biskupi i članovi biblijsko-teološke komisije Ruske pravoslavne crkve kritizirali su Fiducia Supplicans, deklaraciju pape Franje koja dopušta blagoslov istospolnim parovima i drugima u “neregularnim vezama”.

izjavi od 1. ožujka, nakon dvodnevne plenarne skupštine u Listvyanki blizu Irkutska u južnoj Rusiji, Konferencija katoličkih biskupa Rusije naglasila je da su “kako bi izbjegli iskušenje i zabunu,” željeli skrenuti pozornost na činjenicu da su “blagoslovi bilo koje vrste parova koji ustraju u moralno neispravnim vezama iz kršćanske perspektive (suživot, ponovni brak ili isti spol) neprihvatljivi.”

Biskupi su naglasili da unatoč zabuni nakon objave dokumenta, katolički nauk o obitelji i braku “ostaje nepromijenjen” te da Crkva “blagoslivlja i okružuje bračne zajednice i obitelji pastoralnom brigom”.

Fiducia Supplicans, koju je objavio Dikasterij za nauk vjere i odobrio papa Franjo 18. prosinca, dopušta neliturgijske blagoslove koji su “spontani”, pod uvjetom da nisu povezani s odjećom i drugim obrednim ukrasima koji bi implicirali da svećenik blagoslivlja zajednicu ili životni stil para.

Dokument je izazvao žestoku raspravu u mnogim zemljama, kao i unutar Vatikana i među biskupima. Najjače protivljenje došlo je od katoličkih biskupa u Africi gdje je odbacivanje dokumenta bilo najraširenije.

Ruski biskupi su u svojoj izjavi također naglasili razliku između blagoslova i molitve: “U duhu evanđeoskog milosrđa i majčinske ljubavi, Crkva nije i ne odbija zagovornu molitvu pojedincima u najrazličitijim situacijama, tražeći od Boga milost da ih obrati, da ih ojača u njihovim dobrim namjerama, da započnu ili nastave put pravednosti.”

Biskupe su predvodili moskovski nadbiskup Paul Pezzi i predsjednik Ruske biskupske konferencije irkutski biskup Kiril Klimovič. Među onima koji su nazočili sastanku od 28. do 29. veljače bio je i apostolski nuncij u Rusiji, nadbiskup Giovanni D’Aniello.

Njihova je izjava uslijedila nakon on-line sastanka Biblijsko-teološke komisije Moskovske patrijaršije Ruske pravoslavne crkve od 20. veljače, na kojem su članovi komisije rekli da Fiducia Supplicans odražava oštro odstupanje od kršćanskog moralnog učenja, te da “Sveto pismo ni na koji način ne može opravdati ovu novu praksu”.

To je rekao predsjednik komisije, metropolit Budimpešte i Mađarske Hilarion, koji je u intervjuu od 25. veljače rekao da, iako Vatikan ne ide tako daleko kao protestantske crkve, “sve se to doživljava kao vrlo opasan signal i ustupak vodstva Katoličke Crkve onim liberalnim krugovima koji pokušavaju diktirati svoj program.”

Izvor

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er