SVIJET

Posvećene hostije ukradene iz tabernakula bolničke kapele

Bolnička kapelica u gradu Puerto Realu u Španjolskoj, koji se nalazi u biskupiji Cádiz i Ceuta, nedavno je dvaput oskrnavljena, a već je planirano služenje misa za odštetu. Izvori u biskupiji rekli su ACI Prensi, da je se oskvrnuće tabernakula dogodilo u najmanje dvije različite prilike, o čemu su svjedočili nadležni kapelani.

Prvi put je jedan od svećenika otkrio da su vrata tabernakula “pokvarena” i premjestio ih. Premda nije bilo veće štete te nisu nedostajale ni sveto posuđe ni posvećene hostije, svećenik je u kutu primijetio “prljavu čašu s ostacima koji izgledaju kao kava”. Drugom prilikom, drugi je kapelan otkrio da je “zavjesa tabernakula bila strgnuta”, i iako vrata nisu bila probijena, “uzeli su poklopac ciborija i posudu sa svim posvećenim hostijama,” prenosi CNA.

Nakon što su iz predostrožnosti sve uklonili iz svetohraništa, kapelani su o skrnavljenju prijavili upravu bolnice, koja je incidente proslijedila policiji. Misa odštete služit će se u kapelici 15. rujna kao i 18. rujna. Uputa tadašnje Kongregacije za bogoštovlje i stegu sakramenata tumači da se posvećene hostije uglavnom čuvaju nakon mise tako da “vjernici koji ne mogu biti prisutni na misi, prije svega bolesnici i oni u poodmakloj dobi, mogu sjediniti sakramentalnom pričešću Kristu i njegovoj žrtvi koja se prinosi u misi.” Naputak precizira da se “Presveti Sakrament ima čuvati u svetohraništu u dijelu crkve koji je plemenit, istaknut, dobro vidljiv i dostojanstveno ukrašen” i propisuje da se “revno pazi na sve propisima liturgijskih knjiga i pravnoj normi, osobito u pogledu izbjegavanja opasnosti od profanacije” (br. 129-130). “Također treba imati na umu”, upozorava uputa, “da su uklanjanje ili zadržavanje posvećenih vrsta u svetogrdne svrhe ili njihovo odbacivanje graviora delicta, čije je oproštenje pridržano Kongregaciji za nauk vjere” (br. 132).

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er