CRKVASVIJETVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

POLJSKA OBILJEŽAVA STOGODIŠNJICU POSVEĆENJA PRESVETOM SRCU ISUSOVU

Čin posvete Poljske Presvetom Srcu Isusovu bio je 27. srpnja 1920., a tri tjedna kasnije Poljska je pobijedila Crvenu armiju

Poljaci su u ponedjeljak, 27. srpnja 2020. obilježili 100. obljetnicu posvećenja Poljske Presvetom Srcu Isusovu, izvijestila je Catholic News Agency.

Čin posvete Poljske Presvetom Srcu Isusovu bio je 27. srpnja 1920., a tri tjedna kasnije Poljska je pobijedila Crvenu armiju u bitci poznatoj kao „Čudo na Visli“. U ljeto 1920. sovjetska vojska pokušala je prijeći Poljsku kako bi ostvarila plan Vladimira Lenjina da izazove komunističku revoluciju u zapadnoj Europi. Lenjin je vjerovao da će ako zauzme Poljsku, Sovjeti moći pružiti podršku revolucionarima u Njemačkoj.

Kad su boljševici krenuli u opsadu glavnog grada, Varšave, kardinal Edmund Dalbor je s ostalim poljskim biskupima u svetištu Majke Božje Częstochowske na Jasnoj Góri, pred ikonom Crne Madone, izvršio čin posvete poljskog naroda Srcu Isusovu.

Tom prigodom papa Benedikt XV. napisao je poljskim biskupima: „Ne biste mogli učiniti ništa prikladnije da ispravite zlo našega vremena, nego što je, u podložnosti Papinom poticaju, posveta vaše domovine Presvetom Srcu Isusovu i promicanje njegovoga svetog štovanja u narodu sve više i više.“

15. kolovoza 1920. poljska vojska je zaustavila napredovanje Crvene armije prema Varšavi te ju je u narednim danima potisnula od grada. Poginulo je oko 15 tisuća vojnika Crvene armije i 4500 Poljaka.

Glasnogovornik Poljske biskupske konferencije o. Paweł Rytel-Andrianik rekao je kako se čin posvete ne smije promatrati samo kao povijesni događaj.

U priopćenju izdanom 27. srpnja napomenuo je da posveta nudi „pastoralni program za sljedeća desetljeća za milijune katolika u domovini“.

Podsjetio je da su poljski biskupi obnovili posvetu 1951., 1976., 2011. te 2020. Također, istaknuo je da se slike Presvetog Srca Isusova redovito nalaze u domovima Poljaka te da je njegovo štovanje vodilo ljude da vjeruju Bogu i njegovoj ljubavi u teškim vremenima, što je osobito bilo potrebno u 20. stoljeću, objavila je CNA. (kta/ika)

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er