VJERA I DUHOVNOST

Pobožnost pet prvih subota – Započni pobožnost Bezgrešnom Srcu Marijinu i njome isprosi milost u smrtnom času

Pobožnost pet prvih subota – Započni pobožnost Bezgrešnom Srcu Marijinu i njome isprosi milost u smrtnom času

Marija se ukazala u Fatimi, u Portugalu,1917.g. Sestri Luciji, Marija je pokazala svoje srce ovijeno trnjem i uputila riječi: Imaj sažaljenja prema Srcu svoje Presvete Majke, izbodeno trnjem, što ga svaki trenutak u njega zabadaju nezahvalni ljudi, a nema nikoga tko bi ga pokorom izvlačio!

Barem ti me pokušaj utješiti i poruči da svima onima koji se u pet prvih subota u mjesecu zaredom ispovijede, pričeste, izmole krunicu i 15 minuta ostanu sa mnom u razmatranju o otajstvima krunice, a s nakanom da mi pruže zadovoljštinu, obećavam svoju prisutnost u času smrti i sve milosti koje su im potrebne da spase dušu!”

Pobožnost pet subota, a ne sedam ili devet, jer postoji pet oblika uvreda i psovki koji se nanose Bezgrešnom Srcu Marijinu: psovke protiv Bezgrješnog začeća, psovke protiv njezinog Djevičanstva, psovke protiv Božanskog majčinstva, zajedno s odbijanjem da je se prizna za Majku svih ljudi; javni pokušaji usađivanja u srca djece ravnodušnost, prijezir i konačno mržnju prema ovoj Bezgrješnoj majci i direktno vrijeđanje Srca Marijina na Njenim svetim slikama.

Ova pobožnost sastoji se u tome, da se onog dana vjernici:
1. ispovjede i pričeste;
2. izmole jedno otajstvo svete Krunice;
3. razmatraju četvrt sata o otajstvima svete Krunice;
4. da imaju nakanu dati zadovoljštinu Bezgrješnom Srcu.

Sveta je Djevica kazala časnoj sestri Luciji od Isusa ovo: “Gledaj kćeri moja, moje Srce probodeno trnjem što ga ljudi zabadaju svaki čas svojim psovkama i nezahvalnostima. Nastoj barem ti da me utješiš te poruči ljudima moje obećanje da ću pribaviti na čas smrti sve milosti potrebne za vječno spasenje svima onim koji se budu kroz pet prvih subota u mjesecu redom ispovjedili, koji se pričeste, izmole krunicu i proborave sa Mnom četvrt sata, razmatrajući o petnaest otajstava svete krunice, s nakanom da mi dadu zadovoljštinu”.

Tko obavlja ovu pobožnost može dobiti potpuni oprost. Zanimljivo je da je sv. otac Papa Pio X. dana 13. lipnja 1912. potpisao odredbu kojom je poticao vjernike, da u duhu zadovoljštine, za mrske psovke protiv Marijina uzvišenog Imena i Njezina dostojanstva pristupe svetoj ispovijedi i svetoj pričesti svake prve subote u mjesecu.

Onima, koji budu osim toga vršili djela kojima će posebno častiti Mariju i koji budu molili na nakane sv. Oca, Papa je podijelio potpuni oprost, koji se može namijeniti i dušama u čistilištu. Blažena Djevica je u Fatimi potvrdila dakle izbor i odluku Namjesnika Njezina sina na zemlji samo je potanje odredila koja se dobra djela moraju vršiti. I to je učinila pet godina kasnije (13. lipnja 1917. za drugog ukazanja).

Kako obavljati razmatranje

(Napomena: Za razmatranje odabrati ono otajstvo krunice koje molimo.)

U razmatranju tri su stvari važne: predmet, čuvstva i odluke. Predmet razrađujemo pomoću razuma, sjećanja i mašte; zatim ga primjenjujemo na sebe da stvorimo koju korisnu odluku. Prihvaćanju odluke mnogo koriste čuvstva, koja su kao krila koja olakšavaju dizanje naše duše k Bogu. Kad razmatramo događaje iz života Isusa, Marije, ili svetaca, zgodno je uživjeti se u čuvstva koja su te svete osobe imale – ili mogle imati – te zajedno s njima radovati se, žaliti, mrziti grijeh, slaviti Boga, moliti. To sve činimo i kod prve i kod ostalih točaka razmatranja. Iza svake točke treba naime zastati i sabrati se.

Dobro je započeti razmatranje molitvom, kojom se stavljamo u Božju prisutnost, i zaključiti je također molitvom.

Nema pravoga kršćanskog života bez dnevnog razmatranja.

Molitva prije razmatranja

Tvrdo vjerujem, da se ovdje nalazim pred Tobom, Stvoritelju moj, Gospodaru moj, Bože moj, neizmjerno Veličanstvo, neizmjerna dobroto. Dođite, sve moći duše moje, da se poklonite svom Bogu i da slušate Njegov glas.
(Klečeći) Duboko Ti se klanjam, o Bože neizmjernog veličanstva, što se dostojiš pripustiti ovo nevoljno stvorenje Tvojem prisustvu i razgovoru s Tobom. Molim Te da upraviš na Tvoju slavu ovo razmatranje i sve ono što budem u njemu učinio. Neokaljano Srce moje nebeske Majke, budi mi u pomoći! Sveci zaštitnici, anđele čuvaru, molite za me!

Poslije razmatranja

Hvala Ti, svemogući Bože, za sve dobre i korisne misli, koje si mi dao i za odluke koje si mi nadahnuo. Daj mi milost da ih danas izvršim. Zdravo Marijo, itd.
Naučiš li se razmatrati svako jutro ova će ti vježba postati tako mila da će ti biti teško bez nje. Razmatranje je također najbolja priprava na sv. Misu i sv. pričest. Tko pravo i ustrajno razmatra ostavit će se grijeha i mana te će napredovati u krepostima.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er