VJERA I DUHOVNOST

Pet stvari koje treba znati o Čistoj srijedi

Jedna od najzanimljivijih liturgija u liturgijskoj godini je Čista srijeda, kada katolici diljem svijeta primaju pepeo na svoja čela. Evo pet stvari koje treba znati o Čistoj srijedi:

1 ČISTA SRIJEDA NIJE ZAPOVIJEDNI BLAGDAN Glavni razlog zašto Pepelnica – Čista srijeda nije zapovjedni blagdan jest taj što je to dan posta, za razliku od dana gozbe.

2 PEPEO NAS PODSJEĆA NA NAŠU SMRTNOST Molitva koju je svećenik nekoć koristio za posipanje pepela na čelo pojedinca ima za cilj podsjetiti nas na našu smrtnost i posljedice istočnog grijeha Adama i Eve. Molitva: “Sjeti se da si prah i u prah ćeš se vratiti”, izravan je citat iz knjige Postanka kada Bog izriče svoju presudu Adamu i Evi nakon što su jeli sa stabla dobra i zla. U znoju lica svoga kruh ćeš jesti, sve dok se ne vratiš u zemlju, iz koje si uzet; Jer ti si prah i u prah ćeš se vratiti. Postanak 3:19 Danas se izgovara opomena “Obratite se i vjerujte Evanđelju” dok se posipa pepeo.

3 ČISTA SRIJEDA JE DAN POSTA I UZDRŽIVANJA Pravila posta vrijede za osobe u dobi od 18 do 59 godina. Post ovih dana znači da možemo imati samo jedan puni obrok bez mesa. Neke se namirnice mogu uzeti u redovne redovite obroke ako je potrebno, ali zajedno trebaju biti manje od punog obroka. Tekućina je dopuštena u bilo koje vrijeme, ali između obroka ne smije se jesti čvrsta hrana. Čista srijeda je i dan suzdržavanja od jedenja mesa za sve starije od 14 godina.

4 USKRS JE 46 DANA NAKON PEPELNE SRIJEDE Šest nedjelja u korizmi ne smatra se dijelom službenog “korizmenog posta” (svaka nedjelja je posebna uspomena na Kristovo uskrsnuće), pa ako oduzmete šest od 46, dobit ćete 40 dana korizme.

5 VREĆINA JE IZVORNO BILA DIO PEPELNE SRIJEDE U početku je obred Pepelnice bio mnogo složeniji i bio je rezerviran za “javne grešnike”, od kojih se zahtijevalo da izvrše javnu pokoru kako bi mogli biti ponovno primljeni u zajednicu. Ugledajući se na proroke Staroga zavjeta, ovi su pokornici tijekom cijele korizme nosili kostrijet i posipali glavu pepelom. Korizma je bila i vrijeme posljednje priprave za one koji će na Uskrs slaviti sakramente inicijacije — krštenje, potvrdu i prvu pričest. Danas je ova obnovljena praksa dio Reda kršćanske inicijacije odraslih.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er