BiHCRKVAHERCEGOVINAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Papa Franjo u Sarajevu

Sarajevo, 6. lipnja 2015. godine bilo je Centar svijeta. O Sarajevu prije pet godina moglo se čuti samo najljepše i najbolje. Sarajevo, 6. lipnja pet godina unatrag svijetu je poslalo snažno i jaku poruku da unatoč tolikim ranjavanjima, strahovima i sivilu iznad nas, svatko od nas može dodati malo svoje životne boje i život ovdje na jedan dan učiniti ljepšim za sebe, ali i za generacije koje dolaze.

Tog sunčanog lipanjskog dana glavni grad Bosne i Hercegovine posjetio je papa Franjo i po mišljenju mnogih bio je to jedan od najljepših trenutaka posljednjih godina koji se dogodio Bosni i Hercegovini u kojem su svi ljudi dobre volje ujedinili svoje snage kako bi u svijet poslali poruku mira. Tijekom posjete Sarajevu, sveti Otac pokazao je svoju jednostavnost, skromnost ne skidajući osmijeh s lica na ulicama glavnog grada BiH dok je veselo mahao građanima, bez obzira na njihove godine, vjersko i nacionalno opredjeljenje i sl.

„Mir Vama“ slogan je koji je papa Franjo više puta ponovio tijekom posjete u Sarajevu pozivajući sve građane Bosne i Hercegovine i cijeloga svijeta na dijalog pun povjerenja, na otkrivanje bogatstva svakoga od nas. Osim odličnog pretprograma na Koševu, te sv. Mise na kojoj je sudjelovalo 70.000 vjernika, posjet pape Franje Bosni i Hercegovini ostat će zapamćen po prvom povijesnom susretu s mladima na kojem je sudjelovalo više od 6.000 mladih.

Posjeta pape Franje Bosni i Hercegovini, i Sarajevo velika je čast za svakog građanina Bosne i Hercegovine. U organizaciji Državnog i Crkvenog odbora za doček Pape, Hrvatskom kulturnom društvu Napredak povjereno je da pripremi 150 mladih u narodnim nošnjama svih konfesija, da na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekaju i isprate Papin dolazak i odlazak iz Bosne i Hercegovine.

Pozivu Napretka odazvali su se mladi folkloraši iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine. Tako su u svečanom dočeku Svetog Oca Pape na zračnoj luci sudjelovati Radničko kulturno-umjetničko društvo Proleter iz Sarajeva, folklorni sastav Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Busovače, Kulturno umjetničko društvo Topala iz Viteza, Kulturno športsko društvo Rakitno (Posušje), Izvorna folklorna skupina Sloga iz Guče Gore (Travnik), Udruga Društvo Brešćana iz Breške (Tuzla), kao i članovi Židovske općine Sarajevo, te djeca djelatnika Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Folklorni sastav Hrvatskog kulturnog društva Napredak Busovača imao je čast dočekati i ispratiti Papu Franju na sarajevskom aerodromu i tako zlatnim slovima ispisati povijest društva i grada.

Ono, pak, što mnogi nisu očekivali je da će im Papa Franjo, i na dolasku i na odlasku, posvetiti toliku pažnju i rukovati se sa svakim od njih. Time je Papa već u startu izmijenio protokol čemu su svi domaći, regionalni i svjetski mediji dali veliku pažnju te se milijunski TV auditorij mogao upoznati s narodnim nošnjama Hrvata iz Busovače.

Također su se i brojni Napretkovci odazvali pozivu Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak, te su nazočili preko svojih župa. Radio Vrhbosna koji je djelovalo pod okriljem HKD Napredak kontinuirano je pratio cijeli događaj, te o istom informirao javnost.

Napredak je bio aktivan i u izradi promidžbenog materijala povodom dolaska Pape. U svrhu promidžbe tiskane su fascikle s Papinim likom i porukom, baner od osam metara širine i transparenti od tri metra. Privjesci za ključeve također su urađeni s ciljem da traju i da podsjećaju na prvi posjet pape Franje Sarajevu.

Pet godina poslije, osim sjećanja na sunčanu lipanjsku subotu ostaje nam još jednom reći: “Sveti Oče, hvala ti!“.

hkdnapredak.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er