PAPA FRANJO

Papa Franjo potpuno iskreno: “Nisam imao strpljenja i ukorio sam gospođu koja je htjela da joj blagoslovim…”

Papa Franjo sudjelovao je 12. svibnja u Rimu na trećem kongresu o natalitetu (Stati Generali della Natalità) koji promiče Forum obiteljskih udruga. Rađanje djece glavni je pokazatelj nade jednog naroda, rekao je. Potrebne su dalekosežne politike bez ideoloških ograda, preporučio je Papa; osim toga, nikada ne valja suprotstavljati natalitet i prihvat

Samo 393.000 – od tog je broja djece rođene prošle godine u Italiji papa Franjo krenuo kako bi očitovao svoju zabrinutost zbog demografskoga pada koji karakterizira cijelu Europu, kao i zbog današnje kulture koja je „neprijateljica“ obitelji, te istodobno, kako bi potaknuo na nadu u budućnost rađanjem novih života i prevladavanjem onih, gotovo nepremostivih, uvjeta za žene koje su najviše oštećene i koje su ropkinje selektivnoga rada.

Učinio je to sudjelujući, već drugi put, na kongresu o natalitetu (Stati Generali della Natalità) koji promiče Forum obiteljskih udruga, održanom danas u Rimu. Već je 2021. godine Sveti Otac sudjelovao na drugom izdanju te inicijative, održane uz ograničen broj sudionika zbog posebnih mjera nametnutih pandemijom.

Djeca – nada naroda

Papa Franjo je odmah na početku obraćanja istaknuo da je tema nataliteta glavna tema za sve, ponajviše za budućnost Italije i Europe.

Rađanje djece je, naime, glavni pokazatelj za mjerenje nade jednoga naroda. Ako se rađa malo djece znači da ima malo nade.

U govoru je Papa spomenuo sve: kulturu, društvo, a prije svega politiku. Naime, teškoće u pronalaženju stalnoga posla, u njegovu zadržavanju, preskupi stanovi, visoke stanarine i nedovoljne plaće, stvarni su problemi koji su izazov za politiku. Svima je jasno – napomenuo je – da slobodno tržište, bez prijeko potrebnih korektivnih mjera, postaje divlje i potiče sve ozbiljnije situacije i nejednakosti.

Potom se osvrnuo na žene koje su – prema njegovim riječima – najviše oštećene.

Mlade su žene često prisiljene izabrati između karijere i majčinstva, ili su pritisnute težinom brige o svojoj obitelji, posebno u prisutnosti nemoćnih starijih osoba i nesamostalnih osoba. U ovom su trenutku žene ropkinje pravila selektivnoga rada, koji im onemogućuje i majčinstvo.

Gospodarske i društvene posljedice

To – prema Papinim riječima – nema samo posljedice s gospodarskoga i društvenog stajališta, nego također potkopava pouzdanje u budućnost. Danas se rađanje djece doživljava kao zadatak obitelji, a to, nažalost, uvjetuje mentalitet mladih generacija koje odrastaju u neizvjesnosti, ako ne i u razočaranju i strahu. Žive u društvenoj klimi – dodao je – u kojoj se osnivanje obitelji pretvorilo u golemi napor, a ne u zajedničku vrijednost koju svi prepoznaju i podupiru.

Ne smijemo dopustiti da zavlada tuga

Ne možemo prihvatiti da naše društvo prestane biti generativno i da zavlada tuga – istaknuo je Papa te dodao – jer, kada nema generativnosti dolazi tuga. Ne možemo pasivno prihvatiti da se toliko mladih muči kako bi konkretizirali svoj san o obitelji i bili prisiljeni smanjiti svoje želje, zadovoljavajući se osrednjim zamjenama: bogatiti se, težiti karijeri, putovati, ljubomorno čuvati slobodno vrijeme… Sve su to dobre stvari – istaknuo je – kada su dio generativnoga projekta. Ako, naprotiv, ostanu samo individualne težnje, osuše se u sebičnosti i dovode do umora koji naše društvo karakterizira kao društvo umora.

Žalosni smo i „sivi“ kada se zatvorimo i sve doživljavamo kao prijetnju. Natalitet, kao i prihvat, koje ne valja nikada suprotstavljati jer su dva lica iste medalje, otkrivaju nam koliko je sreće u društvu – primijetio je papa Franjo.

Stvar nade

Izazov nataliteta je stvar nade – napomenuo je potom rimski biskup te upozorio – Ali, nada nije, kao što se često misli, optimizam, nije neki neodređeni pozitivni osjećaj o budućnosti. Ona nije iluzija ili emocija, nego ima veze s konkretnim odlukama.

Gajenje nade znači društveno, intelektualno, umjetničko, političko djelovanje u najvišem smislu riječi; to znači staviti vlastite sposobnosti i resurse u službu općega dobra, to znači sijanje budućnosti. Nada stvara promjene i poboljšava budućnost.

Nemojmo se pomiriti sa sivilom i jalovim pesimizmom… Upravo u najsušnijim pustinjama Bog otvara nove putove. Tražimo zajedno te putove! – potaknuo je Papa.

Pronaći rješenja usred nepravdâ

Nada nas potiče da se pokrenemo kako bismo pronašli rješenja koja daju oblik društvu dostojnom povijesnoga trenutka u kojemu živimo, vremena krize prožetoga brojnim nepravdama, a rat je jedna od njih – rekao je papa Franjo te na kraju dodao – Djeca nisu osobna imovina, nego osobe koje pridonose rastu svih, donoseći ljudsko i generacijsko bogatstvo.

Papa je također kritizirao kulturu koja kućne ljubimce stavlja ispred ljudske djece. Rekao je da je na nedavnoj audijenciji otišao pozdraviti ženu od oko 50 godina – “poput mene”, našalio se – ali se iznenadio kad su ga zamolili da blagoslovi njezinog psa, kojeg je ona zvala “moja beba”. “Nisam imao strpljenja i ukorio sam gospođu”, rekao je, ističući da u svijetu postoji veliki broj gladne djece.

Vatican News/ CNA

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er