PAPA FRANJO

Papa Franjo: Nisu nam potrebni kršćani koji…

Tijekom susreta sa sudionicima Petoga svjetskog kongresa benediktinskih oblata Papa ih je ponovno pozvao da se ne zatvaraju u individualizam i ravnodušnost pred potrebitima te da ne padnu u ogovaranje koje “kalja” druge

Papa Franjo je i danas razmišljao o prihvatu, ponovno potičući na pozornost prema onima koji traže gostoprimstvo i na potporu siromašnima. Svoje je misli iznio u govoru sudionicima Petoga svjetskog kongresa benediktinskih oblata, koje je danas primio u audijenciju, primjećujući:

Katkada se, naprotiv, čini da se naše društvo polako guši u zapečaćenim sefovima sebičnosti, individualizma i ravnodušnosti.

Danas je napast zatvaranje u sebe – dodao je Papa – a to se čini također ogovaranjem, kaljanjem drugih i osuđivanjem. Jezik je za slavljenje Boga, a ne za brbljanje o drugima – istaknuo je papa Franjo.

Benediktinske oblate Sveti je Otac podsjetio kako ih je sveti Benedikt u prologu svoga Pravila potaknuo da imaju srce rašireno neizrecivom suverenošću ljubavi, te napomenuo da upravo to rašireno srce karakterizira benediktinski duh i tajna je velikoga djela evangelizacije koje provodi redovništvo rođeno sa svecem iz Nursije. Potom se osvrnuo na tri vidika koji proizlaze iz širenja srca: traženje Boga, strast za evanđeljem i prihvat, piše Vatican News.

Ako je stalno traženje Boga ono što prije svega obilježava benediktinski život – usmjereno na prepoznavanje Stvoriteljeve volje u njegovoj Riječi, u razmatranju svega stvorenoga, u svakodnevnim događajima i živeći rad kao molitvu, toliko da vaše oruđe kojim radite postane sredstvo blagoslova – strast je za evanđeljem djelatnost koja proizlazi iz njega. Stoga je rimski biskup potaknuo prisutne da preobraze kontekste svakodnevnog života, radeći kao kvasac u tijestu, sa sposobnošću i odgovornošću, te istodobno blago i suosjećajno, poput redovništva u srednjem vijeku, koje je svojim modelom evanđeoskog života utemeljenog na ora et labora, dovelo do mirnog obraćenja i integracije brojnih naroda. Cilj je unijeti evanđelje u svakodnevni život.

U globaliziranom, ali rascjepkanom svijetu, užurbanom i posvećenom konzumerizmu, u kontekstima u kojima se katkada čini da se obiteljski i društveni korijeni gotovo rastvaraju, nema potrebe za kršćanima koji upiru prstom, nego za strastvenim svjedocima koji zrače evanđeljem u životu kroz život. Napast je uvijek ta: da od kršćana svjedoka postanemo kršćani tužitelji. Tužitelj je samo jedan: đavao. Nemojmo preuzeti ulogu đavla, preuzmimo ulogu Isusa, nasljedujmo Isusovu školu, Blaženstva.

Osvrnuvši se na kraju na prihvat, Papa je istaknuo upute koje je dao sveti Benedikt: pažnja koju valja iskazati gostu, uključenost u trenutke molitve, dijeljenje onoga što se posjeduje. Zatim briga koju treba posvetiti posebno siromašnima i hodočasnicima, jer upravo se u njima Krist prima na poseban način – govorio je sveti Benedikt.

Kao oblati, vaš je veliki samostan svijet, grad, radno mjesto, i tu ste pozvani biti uzori prihvata s poštovanjem prema onima koji kucaju na vaša vrata i posebnom naklonošću prema siromasima.

U odnosu na sve to, papa Franjo je na kraju potaknuo oblate da nastave širiti svoje srce i da ga svaki dan predaju Božjoj ljubavi, ne prestajući tražiti ga, zanosno ga svjedočiti i primati u najsiromašnijima.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er