PAPA FRANJO

Papa Franjo: Nemojmo zaboraviti oboljele od gube 

U poruci povodom simpozija o Hansenovoj bolesti koja je danas započela na Augustinianumu, papa Franjo je potaknuo da se ne zaboravi ta bolest koja još uvijek pogađa mnoge, osobito u najsiromašnijim krajevima. Posebno je potaknuo kršćanske zajednice da dopuste da ih ta braća i sestre evangeliziraju te da budu na prvoj crti u zauzimanju za njihovu potpunu integraciju

Liječenje gube je poput Dobroga Samarijanca koji se saginje kako bi liječio najslabije i vratio im uskraćena prava i dostojanstvo – tako je papa Franjo opisao sudionike II. simpozija o Hansenovoj bolesti koji se do sutra održava na Patrističkom institutu Augustinianumu u Rimu, pod naslovom „Ne ostavljajte nikoga iza sebe“. Sveti im se Otac obratio porukom zahvale za njihovo zauzimanje za osobe pogođene tom bolešću, koje su – kako je napomenuo – često zaboravljene i odbačene od društva. Pritom je spomenuo skori 70. svjetski dan oboljelih od gube, koji je 1953. godine ustanovio Raul Follereau kako bi senzibilizirao javno mnijenje na bolest za koju mnogi vjeruju da je iskorijenjena.

Ono što nas treba zabrinjavati, danas više nego tada, jest da se osim bolesti mogu zaboraviti i ljudi.

Stigma gube

Rimski je biskup, osim toga, primijetio kako je kroz povijest stigma uvijek bila povezana s gubom, nastavljajući uzrokovati ozbiljno kršenje ljudskih prava u raznim dijelovima svijeta. Podsjetio je također na opasnost na koju je upozorio u enciklici Fratelli tutti, na nepismenost u praćenju, liječenju i potpori najslabijih u našim razvijenim društvima.

Ne možemo zaboraviti tu našu braću i sestre. Ne smijemo zanemariti tu bolest, koja, nažalost, još uvijek pogađa mnoge, posebno u najsiromašnijim društvenim kontekstima.

Iznova razmotriti razvojne modele

Svjetski dan oboljelih od gube trebao bi biti polazište za ponovno razmatranje razvojnih modela – napomenuo je Papa – te za pokušaj ispravljanja diskriminacije koju uzrokuju, piše Vatican News.

To je dobra prilika da obnovimo svoje zauzimanje u izgradnji uključivoga društva koje nikoga ne ostavlja na rubu.

Pratiti procese uključivanja

Samo prijava nije dovoljna, valja ju uvijek popratiti prijedlogom, a on treba biti sinteza dobra i proročkih vizija, sposoban potaknuti strukturiranu ljubav i pravedniji zajednički život – istaknuo je papa Franjo.

U tomu je dragocjen vaš prinos, poticaj i pomoć koju dajete mjesnim Crkvama, kako bi bile uz one koji su odbačeni i kako bi znale djelotvorno pratiti procese uključivanja i cjelovitoga ljudskog razvoja.

Kršćani na prvoj crti u svrhu integracije

Ono što se trebamo upitati – potaknuo je – jest kako surađivati s osobama oboljelima od gube, prepoznajući ih kao glavne protagoniste u njihovoj borbi za sudjelovanje u temeljnim ljudskim pravima, da bi živjeli kao punopravni članovi zajednica. Papa je potom izrazio nadu da će upravo iz simpozija, koji je u tijeku, proizići mjere koje se mogu usvojiti za daljnje promicanje poštovanja ljudskoga dostojanstva.

Izražavam svoju blizinu oboljelima od Hansenove bolesti i potičem da se nastavi raditi kako im ne bi nedostajalo duhovne potpore i zdravstvene skrbi. Neka kršćanske zajednice dopuste da ih ta braća i sestre evangeliziraju i neka budu na prvoj crti u zauzimanju za njihovu punu integraciju.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er