PAPA FRANJO

Papa Franjo: Molitvu krunice u listopadu posvetimo miru i okončanju sukoba u Ukrajini

Papa Franjo susreo se s grkokatoličkim biskupima iz Ukrajine, koji su ovih dana okupljeni na svojoj sinodi, te u razgovoru s njima ponovno istaknuo da je rat đavolski, oduzima djeci osmjeh. Potaknuo je da se molitva krunice u listopadu posveti miru i okončanju sukoba u Ukrajini

To je okrutna i ujedno zločinačka tragedija koja u sebi ima dimenziju mučeništva, o kojoj se ne govori dovoljno – rekao je papa Franjo, dirnut susretom koji je trajao gotovo dva sata, prije nego što je izišao na Trg svetoga Petra radi opće audijencije, a na kojemu je izravno od biskupa Grkokatoličke Crkve u Ukrajini slušao o velikoj boli, o ratu i broju mrtvih, ranjenih, mučenih ljudi. Sve je to nazvao djelom đavla koji želi uništiti, piše Vatican News

Rat djeci oduzima osmjeh

Sveti je Otac pozorno slušao riječi koje su mu uputili sudionici iz raznih krajeva Ukrajine – istaknuto je u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice – te uz nekoliko kratkih intervencija očitovao svoje osjećaje blizine, ali ujedno i osjećaj nemoći koji se doživljava pred ratom, posebno kada je riječ o djeci. Papa se spomenuo ukrajinske djece koju je susretao tijekom audijencija, koja – kako je rekao – gledaju u tebe, a zaboravila su osmjeh, te dodao: „To je jedan od plodova rata: oduzimanje osmjeha djeci“.

Molitvu krunice u listopadu posvetiti miru u Ukrajini

Na okrutnost rata reagira se potrebom intenzivnije molitve za obraćenje i okončanje sukoba, a papa Franjo je, nadovezujući se na zahtjev koji mu je upućen tijekom današnjega susreta, izrazio želju da se u listopadu, osobito u svetištima, molitva krunice posveti miru i posebno miru u Ukrajini. Spomenut je i nedavni susret održan putem videoveze s mladim ruskim katolicima i nesporazum s ukrajinske strane zbog nekih Papinih riječi. Sveti je Otac biskupima ponovio ono što je rekao novinarima u zrakoplovu na povratku iz Mongolije, napominjući da je, što se tiče velike Rusije, u tom kontekstu govorio u smislu kulture.

Narod želi da budemo hrabri poput Isusa u muci

Ono što Ukrajina treba gledati u ovom dramatičnom razdoblju svoje povijesti jest – prema Papinim riječima – primjer Isusa tijekom muke, koji ne postaje žrtva uvreda, mučenja i raspeća, nego svjedoči hrabrost za govoriti istinu, te biti blizu narodu kako se ne bi obeshrabrio. Nije lako – rekao je Papa – to je svetost, ali narod želi da budemo sveti i učitelji tog puta kojemu nas je Isus poučio.

Prije nego što su se na kraju susreta zajednički pomolili Majci Božjoj, papa Franjo je biskupima povjerio da se svakoga dana spomene Ukrajinaca u svojoj molitvi pred slikom Blažene Djevice Marije, koju mu je darovao veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk prije nego što je napustio Buenos Aires – stoji na kraju priopćenja.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er