CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Papa Franjo imenovao nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije Preuzvišenog msgr. Dražena Kutlešu

Apostolska Nuncijatura u Republici Hrvatskoj ima čast obavijestiti da je Sveti Otac Franjo imenovao nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije Preuzvišenog msgr. Dražena Kutlešu, dosadašnjeg Porečkog i Pulskog biskupa.

Nakon završenog sjemeništa na Klasičnoj gimnaziji Ruđer Bošković u Dubrovniku nastavlja studij filozofije i teologije na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1993. za Mostarsko-duvanjsku biskupiju.

Godine 1994. postigao je bakalaureat pri Teološkom fakultetu u Zagrebu, a 2001. na Papinskom sveučilištu Urbaniana postiže doktorat iz kanonskog prava.

Od 1993.-1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali. Od 1998.-2006. obavljao je sljedeće službe: župni upravitelj u Grudama, docent kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, vicekancelar u biskupijskoj kuriji, član zbora konzultora i prezbiterijalnog vijeća, član Komisije Iustitia et pax Biskupske konferencije BiH. Od 2006. djelatnik je Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2011. suradnik je Kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta.

Dana 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije. Dana 10. prosinca 2011. zaređen je za biskupa. Glavni zareditelj je bio kardinal Marc Ouellet, prefekt Kongregacije za biskupe, a suzareditelji mons. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski i mons. Ratko Perić, biskup mostarsko – duvanjski. Dana 14. lipnja 2012. imenovan je dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije.

A od danas je na čelu Splitsko – makarske nadbiskupije.

www.medjugorje-news.com/

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er