CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

OBJAVLJENE „SMJERNICE ZA SLUŽBU EGZORCIZMA“

Djelo je plod proučavanja i iskustva mnogih egzorcista i pruža mogućnost da se razjasni pitanje djelovanja i oslobađanja od zloduha, kako se ne bi upalo u opasne obmane i iluzije

U izdanju izdavačke kuće Edizioni Messaggero Padova (EMP) objavljena je knjiga „Smjernice za službu egzorcizma“. Djelo je plod proučavanja i iskustva mnogih egzorcista i pruža mogućnost da se razjasni pitanje djelovanja zloduha i oslobađanja od njega, kako se ne bi upalo u opasne obmane i iluzijePosljednjih se godina djelovanju zloduha posvećuje u zapadnom svijetu posebno zanimanje, osobito u vezi s pojavom opsjednutosti i ulozi koju vrše egzorcisti u službi oslobađanja. Kao što je istaknuo predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Bassetti „u svijetu postoje egzistencijalne periferije gdje je uvijek zima, gdje vlada ozračje straha.

Vladar tih periferija je zli koji, kao što podsjeća papa Franjo, nije ‘mit, predodžba, nego osobno biće koje nas muči’ i od kojeg nas Isus uči moliti da budemo oslobođeno kako ne bismo potpali pod njegovu vlast“, navodi se u uvodu predstavljanja knjige o egzorcizmu objavljenom na mrežnim stranicama talijanskog dnevnika La Stampa u utorak 14. srpnja. Knjiga je isprva bila namijenjena samo članovima Međunarodnog udruženja egzorcistâ koje je tekst, svojevrsni priručnik o egzorcizmu, i priredilo. Djelo pruža prije svega svećenicima egzorcistima osnovne elemente za obavljanje njihove službe.

To je dragocjeno oruđe, plod proučavanja i iskustva mnogih egzorcista. Premda nije dokument crkvenoga Učiteljstva, tekst je pregledan i dorađen od mjerodavnih uredâ (dikasterijâ) Svete Stolice. Odluka da se knjigu učini dostupnim svima nudi mogućnost da se razjasni pitanje djelovanja zloduha i oslobađanja od njega, kako se ne bi upalo u opasne obmane i iluzije. Riječ je o zanimljivom djelu i treba ga preporučiti svim svećenicima koji vrše pastoralnu službu u zajednicama, navodi se u tekstu predstavljanja. 

Temeljna točka od koje polazi egzorcistička aktivnost je Božja Providnost: Bog se brine za sva svoja stvorenja na konkretan i neposredan način. Međutim, zlo je prisutno u svijetu, potpomognuto i potaknuto djelovanjem zloduha koje se događa na redovan način (kroz napastî) i na izvanredan način (kroz pojave poput opsjednutosti, mučenja i uznemiravanja koje su u knjizi prikladno obrađene). Toga se vjernik ne bi trebao plašiti, jer je Bog jači; čak i izvanredna djelovanja zla Bog dopušta da iskaže svoje milosrđe. 

Tekst se zadržava, s objašnjenjima i primjerima, na nekim ponašanjima koja mogu postati povremeni povod za izvanredno djelovanje zloga, posebno praznovjerju i zlonamjernosti. Citiraju se riječi poznatoga egzorcista oca Gabrielea Amortha da „prvo i istinsko zlo za čovjeka je grijeh; čuvati i osnažiti vlastito zajedništvo s Bogom životom vjere, molitve, sakramenata i aktivnog dobrotvorstva, pobjeda je protiv redovnog djelovanja zloduha i ujedno je najbolja prevencija protiv njegovog izvanrednog djelovanja“. Središnji je dio knjige posvećen prepoznavanju znakova izvanrednog djelovanja zloga.

To pak iziskuje posebnu izobrazbu, posebno što se tiče utvrđivanje prisutnosti zloga (natprirodno djelovanje) i praćenja bolesnika, posebno u njegovanju autentičnog duhovnog života. Naime, kako je rekao papa Franjo, najveća opasnost za kršćanina je duhovna iskvarenost: „Oni koji ne primjećuju da čine teške propuste protiv Božjeg zakona, mogu pasti u stanje otvrdnulosti srca i mrtvila. Kako ne nalaze ništa ozbiljno što bi sebi predbacivali, nisu svjesni mlakosti koja se malo po malo uvlači u njihov duhovni život i na kraju postaju slabi i propadaju. Duhovna iskvarenost je gora od pada jednog grješnika, jer je riječ o ugodnoj i samodostatnoj sljepoći gdje se sve čini dopuštenim: prijevara, kleveta, egoizam i toliki drugi suptilni oblici autoreferencijalnosti, jer ‘sam se Sotona prerušuje u anđela svjetla’ (2 Kor 11, 14)“ (usp. Gaudete et exsultate, brr. 164-165). 

U knjizi se, na kraju, također objašnjava obred egzorcizma koji je u isključivoj nadležnosti svećenika egzorcista: izbjegavajući svaki senzacionalizam iznosi se na vidjelo činjenicu da u tome glavnu riječ ima Krist Bog, dok je egzorcist instrument koji se u svome djelovanju služi obredom odobrenim od Crkve. Djelotvornost egzorcizma nije uvjetovana traženjem najmoćnije egzorcističke formule, niti svećenikovom posebnom „moći“. U vezi te djelotvornosti egzorcizma u knjizi se donosi iscrpna teološka argumentacija. (kta/ika)

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er